U PLANU NOVE FABRIKE

Siemens najavljuje dvije miljarde ulaganja, računa na državne poticaje

16.06.2023. 09:43 / Izvor: Agencije
Siemens

Njemački inženjerski i tehnološki div Siemens najavio je dvije milijarde eura ulaganja, u planu koji računa na državne poticaje širom svijeta.

Njemački inženjerski i tehnološki div Siemens najavio je dvije milijarde eura ulaganja, u planu koji računa na državne poticaje širom svijeta, javlja Hina.

Kompanija će graditi nove fabrike, istraživačke i razvojne i centre za obuku diljem svijeta kako bi otklonila probleme koje su izazvali pandemija COVID-a i pojačane geopolitičke napetosti.

“Val ulaganja podržavaju naše rekordne nerealizirane narudžbe, a odražava naše povjerenje u budućnost”, rekao je na događaju u Singapuru izvršni direktor Roland Busch.

U Siemensu procjenjuju da će tržište njihoviih proizvoda, u rasponu od vozova do industrijskog softvera, rasti sedam posto godišnje između 2022. i 2027, dijelom zahvaljujući programima državnih poticaja, kao što su američki Zakon o smanjenju inflacije i evropski Green Deal.

Najavljeni iznos od dvije milijarde eura obuhvata već najavljeno proširenje proizvodnih kapaciteta u Češkoj i Njemačkoj i gradnju nove tvornice vozova u SAD-u, koja će, kako su naveli u četvrtak, otvoriti više od 500 radnih mjesta do 2028.

Nova fabrika u Singapuru

Još nisu naveli detalje za gotovo milijardu eura ulaganja u Evropi i SAD-u.

Pripremili su i 200 miliona eura za novu fabriku u Singapuru u sklopu odjela industrijske automatizacije.

Busch je pogon želio graditi u Kini, ali se suočio s otporom nadzornog odbora koji zabrinjava sve izraženija geopolitička napetost, izvijestile su poslovne novine Wirtschaftswoche.

U četvrtak su, ipak, naveli da će uložiti 140 miliona eura u proširenje digitalne fabrike u kineskom gradu Chengduu i izgraditi novi centar za istraživanje i razvoj u Shenzhenu.

Kompanija planira u ovoj godini povećati izdatke za istraživanje i razvoj za 500 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije