Siemens predstavio voz s pogonom na vodik

06.05.2022. 09:12 / Izvor: Agencije
voz

Njemački konglomerat Siemens predstavio je motorni voz s pogonom na vodik koji je razvijen u saradnji sa željezničkim operaterom Deutsche Bahn, koji bi u saobraćaj trebao krenuti 2024. godine.

Njemački konglomerat Siemens predstavio je motorni voz s pogonom na vodik koji je razvijen u saradnji sa željezničkim operaterom Deutsche Bahn, koji bi u saobraćaj trebao krenuti 2024. godine, javlja AFP.

Voz s posebnim vagonom za pogonsko gorivo trebao bi zamijeniti dizel-vozove, tzv. šinobuse u regionalnom transportu, naveo je Deutsche Bahn.

"Korištenje vodika, gasnog goriva bez zagađujućih čestica, dio je projekta njemačke vlade koja želi da elektrificira 75 posto željezničke mreže do 2030. godine", rekao je Michael Theurer, državni sekretar u Ministarstvu za digitalne tehnologije i transport.

Novi model voza nazvan "Mireo Plus H" radi na "zeleni vodik", proizveden "čistom energijom", a po sagorijevanju ispušta samo vodenu paru.

"Svaki isporučeni voz će uštedjeti do 45.000 tona ugljik-dioksida tokom 30-godišnjeg životnog vijeka u poređenju sa odgovarajućim putovanjima automobilom", rekao je Michael Peter, izvršni direktor firme Siemens Mobility.

Maksimalna brzina do 160 kilometara na sat

"Voz će, zavisno od konfiguracije, moći da pređe 800 do 1.000 kilometara, uz maksimalnu brzinu do 160 kilometara na sat", navedeno je na predstavljanju.

Deutsche Bahn je podržao razvoj stanica za snabdjevanje koje mogu da rezervoar voza napune podjednako brzo kao i rezervoar "šinobusa" dizelom.

"Mireo Plus H" će na probu prugama naredne godine, a u redovan saobraćaj kreće 2024. između gradova Tuebingen, Horb i Pforzheim.

Tim programom Siemens pokušava da uhvati korak sa svojim francuskim konkurentom Alstomom koji već prodaje putničke vozove na vodik: 41 voz su naručile dvije njemačke pokrajine, a probe su obavljene u Austriji, Nizozemskoj, Poljskoj , Švedskoj i Francuskoj.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza