Povratak tehnološkom gigantu: Kaldera će proizvoditi za Siemens

16.10.2020. 11:48 / Izvor: Akta.ba
Povratak tehnološkom gigantu: Kaldera će proizvoditi za Siemens
OTVORI GALERIJU

Prema riječima direktora "Kaldere" Save Minića, ovo je veliki trenutak za njihovu kompaniju, ali i kompletnu privredu Republike Srpske, koja kroz saradnju sa Siemensom može dobiti mnogo.

U Kobatovcima kod Laktaša ove je sedmice svečano potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji i licencnoj proizvodnji srednjenaponskih postrojenja "8DJH", "Simosek" /SIMOSEC/, "Eneksplus" /NXPLUS/ između kompanije "Kaldera company" i svjetskog tehnološkog giganta "Siemensa".

Prema riječima direktora "Kaldere" Save Minića, ovo je veliki trenutak za njihovu kompaniju, ali i kompletnu privredu Republike Srpske, koja kroz saradnju sa Siemensom može dobiti mnogo.

"Ovim ugovorom potvrdili smo da ispunjavamo najsavremenija tehnološka dostignuća kada je u pitanju srednji napon na globalnim tržištima. Naša kompanija i ranije je imala ugovor sa Siemensom“, ali je on zbog tehnološkoj procesa u jednom trenutku bio izgubljen, ali evo novi menadžment je uspio da vrati saradnji o licenciranoj proizvodnji sa ovim međunarodnim gigantom. U okviru ove saradnje već smo razvili jedan proizvod, a to je blindirana trafo stanica, koja je opremljena proizvodima 'Siemensa'", objasnio je Minić.

On je dodao da je već proizvedeno 19 blindiranih trafo stanica, a da je proizvodni kapacitat "Kaldere" u ovom trenutku mnogo veći od tog broja.

Minić je tokom konferencije za novinare naveo da "Kaldera", tokom panedmije, kada su mnoge firme imale i imaju velike gubitke, nije prestajala sa radom, te je zaposlila novih 35 radnika, te ih sada ima oko 150.

"Ne kažem slučajno da je ovo veliki trenutak za nas, jer 150 porodica u Republici Srpskoj se izdržava od kompanije koja stvara novu vrijednot i čiji proizvod će se izvoziti van naših granica", zaključio je Minić, koji je ugovor potpisao sa Slavišom Krunićem, predstavnikom kompanije „Siemens“ za BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti