Projekt Tech4Green

Trebevićki vidikovac bi uskoro mogao postati naučnoistraživački centar

29.06.2023. 09:06 / Izvor: Akta.ba
naučnoistraživanje

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović je obrazložio da će realizacijom projekta Grad Sarajevo dobiti najsavremeniju naučnoistraživačku infrastrukturu.

Gradski vijećnici su u ponedjeljak usvojili Odluku o pristupanju Projektu osnivanja naučnoistraživačke infrastrukture Tech4Green, a koja se planira smjestiti u započeti objekt Vidikovac na Trebeviću.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović je obrazložio da će realizacijom projekta Grad Sarajevo dobiti najsavremeniju naučnoistraživačku infrastrukturu.

"Traganje za odgovarajućim rješenjem, u komunikaciji s domaćim i međunarodnim partnerima, s ciljem kreiranja potpuno novog koncepta objekta Vidikovac na Trebeviću, rezultiralo je idejom uspostave naučnoistraživačke infrastrukture koja bi bila smještena u objektu Vidikovac na Trebeviću", kazao je Ademović.

Njegovom realizacijom, dodao je, uz podršku Evropske unije kroz odgovarajuće instrumente, Grad Sarajevo će dobiti najsavremeniju naučnoistraživačku infrastrukturu koja uključuje računar visokih performansi i druge tehnološke alate neophodne za osiguravanje i poticanje daljnjeg procesa digitalne transformacije, razvoja novih tehnologija i inovacija, što je neophodno za razvoj akademske i poslovne zajednice ne samo Grada Sarajeva već i BiH, a objekt Vidikovac na Trebeviću će dobiti odgovarajuću namjenu.

Ideja je rezultat saradnje Grada Sarajeva i Verlab Instituta, sa predstavnicima KS-a, Univerziteta u Sarajevu te Delegacije EU u BiH, koji su prepoznali značaj i potencijal ovog projekta.

Okvirne procjene su, rekao je Ademović, da će u prvih nekoliko godina svog djelovanja osigurati ulaganja od najmanje 30 miliona KM samo u opremu i modernizaciju, bez prihoda koji će se ostvarivati djelovanjem ovog naučnoistraživačkog centra.

Ademović je pojasnio kako bi Grad Sarajevo bio vlasnik i korisnik tog objekta, odnosno on se ne bi iznajmljivao.

"Definitivno gore će ostati ovaj dio ugostiteljskog objekta. Namjena bi se promijenila u smislu da bude i naučnoistraživačka oblast, ali bi se zadržala i ova ugostiteljska", dodao je Ademović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije