Pješačka zona

Završeni radovi na šetnici "Sarajevski ćilim"

27.07.2023. 07:38 / Izvor: Akta.ba

Kombinacijom kamenih ploča i zelenila stvorena je jedinstvena površina koja podsjeća na ćilim po čemu je projekat i dobio naziv.

Puštanjem u rad ambijentalne led rasvjete radnici građevinske firme „ITC“ d.o.o. Zenica završili su radove na rekonstrukciji šetališta "Pješačka zona – Sarajevski ćilim“. Rekonstrukcijom je obuhvaćena dionica od Ulice Trampina do Ulice Koševo, a idejni projekat uradio je arhitektonski studio „Zec“.

Cilj projekta je bio obezbijediti sigurnu i vizuelno primamljivu šetnicu sa pratećom infrastrukturom, u urbanom centru grada. Realizacijom projekta rekonstrukcije Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, koji zauzima centralno mjesto novog šetališta, dobio je okruženje kakvo mu priliči.

Nakon što je urađena kompletna podzemna infrastruktura i zamjena dotrajalih instalacija, pristupilo se ručnom postavljanju kamenih ploča. Duž pješačke zone postavljene su nove klupe i ambijentalna led rasvjeta, a urađeno je i hortikulturno uređenje pješačke zone sa mnogobrojnim ukrasnim grmljem, sezonskim cvijećem i novim stablima za koje je obezbijeđen i sistem navodnjavanja i osvjetljenje.

Kombinacijom kamenih ploča i zelenila stvorena je jedinstvena površina koja podsjeća na ćilim po čemu je projekat i dobio naziv, saopćeno je iz Općine Centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije