Riješeni svi sporovi

Prvi objekti u Poslovnoj zoni Azapovići u Kiseljaku krajem 2025. godine, među njima i Lidl

02.08.2023. 12:56 / Izvor: Akta.ba
kiseljak

Pripremni radovi u Poslovnoj zoni Azapovići u kiseljačkom naselju Lepenica traju već mjesecima.

Pripremni radovi u Poslovnoj zoni Azapovići u kiseljačkom naselju Lepenica traju već mjesecima. Općinsko vijeće je prošle godine donijelo Odluku o osnivanju ove zone koja bi sve infrastrukturne uslove trebala imati već do kraja godine. 

Pripreme se provode užurbano kako bi poslovna zona što prije bila na raspolaganju investitorima. Pristupna cesta je završena, u toku su zemljani radovi, a i parcele se polako pune.

Interes i potražnja je veliki, kako za ovu poslovnu zonu, tako i za postojeću Dugo polje, te još jednu koja se planira graditi također u Lepenici.

"Radovi su u tijeku na izgradnji PZ Azapovići. Očekujemo realizaciju projekta koncem 2025. godine, kad bi se otvorili planirani objekti u PZ Azapovići", potvrđeno je Općine Kiseljak za Akta.ba

Glavni izvođač Bossil kaže da je dinamika radova u poslovnoj zoni Azapovići više nego zadovoljavajuća.

"Profesionalni tim Bossila je na visokoj razini zadatka i pripremni radovi  se odvijaju po planu. Iskustvo koje smo stekli u dosadašnjim iskopima, nasipima, tunelskim iskopima, uređivanjima i planiranjima deponija, ne dozvoljava nam greške", navode iz ove kompanije.

Radovi na izgradnji pristupne ceste dužine 1 230 i širini 6,60 m koju osim građevinskih radnika sada uvelike koriste i mještani su završeni. Radove je izvodila firma Ceste-Company d.o.o. Kiseljak, a vrijednost dodijeljenog ugovora u januaru ove godine iznosila je 254.172,82 KM. Osim ovog posla, Ceste Company radile su i pristupnu cestu prema PZ Azapovići- spoj PZ sa R 443a, te još nekoliko pripremnih radova čija se ukupna vrijednost procjenjuje na preko 600.000 KM. Inače, poslovi koje koje uglavnom ova firma dobija od Općine Kiselja je više puta problematizirano, no o tome drugom prilikom.

Krajem jula ove godine Općina Kiseljak je raspisala još jedan tender za izvođenje radova rekonstrukcije lokalnog puta u naselju Azapovići u dužini od 1500 m, čija je procijenjena vrijednost radova 115.000,00 KM.

Podsjetimo, Akta.ba je prva otkrila i posjetila gradilište poslovne zone gdje se zapravo gradi skladišno-distributivni centar njemačke kompanije Lidl.

Da se sve planski radilo pokazuje i priča da je izgradnja Poslovne zone Azapovići u Lepenici dugo bila predmet sudskih sporova mještana i Općine Kiseljak. Eksproprijacija privatnog zemljišta je izvršena protiv njihove zemlje, jer je lokalna vlast smatrala da je to javni interes lokalne zajednice. Općina Kiseljak je 2021. donijela je odluku o utemeljenju Poslovne zone Azapovići, površine 420 duluma bez pristupne ceste.

"Nositelj i organizator razvoja Poslovne zone Azapovići je Općina Kiseljak, a čestice unutar poslovne zone su u privatnom vlasništvu", navedeno je u odluci.

 Iako su mještani osporavali javni interes i način donošenja ove odluke o izgradnji, tvrdili da nije sve urađeno po zakonu, iz Općine su tvrdili suprotno. Na kraju ipak riješili sve sudske sporove. 

"Sudski sporovi su riješeni, Općina Kiseljak otkupila je zemljište za potrebe infrastrukture, kad je u pitanju cesta, voda, struja, kanalizacija, plin", potvrđeno je za naš portal. 

Inače, namjena poslovne zone Azapovići je uslužno mješovita i logističko distribucijska što podrazumijeva uslužne aktivnosti, servisne aktivnosti, aktivnosti poslovne potpore, logističko-distribucijske aktivnosti (distribucijski centri, veletrgovina, skladištenje i prijevoz, logističko-servisni centri i dr.) odnosno sve one koje ne onečišćuju okoliš.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije