velike investicije na Aerodoromu

Vlada TK odobrila milion KM Aerodromu Tuzla za investicioni projekat

10.08.2023. 07:45 / Izvor: Akta.ba
tuzla

Trenutno imamo velike investicije na Aerodoromu, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Denis Bećirović obrazlažući odluku.

Ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Denis Bećirović, na jučerašnjoj press konferenciji nakon sjednice Vlade TK, rekao je da je

Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je iznos u visini od milion KM Javnom preduzeću Međunarodni aerodrom Tuzla d.o.o. za investicioni projekat ugradnje svjetala centralne linije na poletno -sletnoj stazi.

Trenutno imamo velike investicije na Aerodoromu, kazao je ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Denis Bećirović obrazlažući odluku.

Govoreći o WizzAirovom ukidanju baze na aerodromu, rekao je da je riječ o ekonomskoj odluci aviokompanije. On pritom upozorio problem različitog postupanja na aerodromima u Bosni i Hercegovini

"Na nivou države je donesena odluka o taksama. Aerodrom u Banja Luci ne dostavlja izvještaje, mi smo kolateralna šteta nezakonitih radnji. Zašto se dozvolilo da aviokompanija ide sa aerodroma koji poštuje zakon", upitao je Bećirović.

Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) primila je inicijativu tri aerodroma - Tuzla, Banja Luka i Mostar,  da se izvan snage stavi odluka o naplaćivanju naknade od tri KM po odlazećem putniku i 40 KM po toni prevezene prtljage.

Međutim, iz BHDCA su kazali da ukidanje naknade nije opcija. Saradnik za odnose s javnošću BHDCA Aleksandar Lalović, rekao je medijima da postoje različite načini i rješenja kojim se može prevazići to pitanje.

"Ne bismo da prejudiciramo konačno rješenje. Na primjer, lokalne zajednice, turističke organizacije, pružaoci turističkih usluga u mnogim državama, kao određeni vid subvencija, preuzele su na sebe plaćanje ove naknade", rekao je Lalović.

Ministar Bećirović je mišljenja da “država koja je uvela taksu, treba da preuzme odgovornost. Ključno je zaštiti institucije države i zakone.

Nema većeg patriotskog čina nego sačuvati institucije, kazao je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije