Obustavljeno finansiranje

RS traži alternative za finansiranje projekata poslije odustajanja Njemačke

11.08.2023. 12:49 / Izvor: Akta.ba
projekti

Još prije nekoliko godine sa njemačkom bankom KFV ugovoreni su kreditni aražmani u vezi izgradnje vjetroparka.

Odluka njemačke administracije da obustavi kreditne aražmane u projektima u Republici Srpskoj, predstavlja nastavak političkih pritisaka na Republiku Srpsku s ciljem da, ekonomskom prisilom, odustanemo od borbe za naša prava, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je precizirao da su još prije nekoliko godine sa njemačkom bankom KFV ugovoreni kreditni aražmani u vezi izgradnje vjetroparka „Hrgud“ kod Berkovića i obnove agregata u HE „Trebišnjica“, kao i izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Gradišci.

"Svi ovi projekti su u različitim, uglavnom pripremnim fazama realizacije, a najvećim dijelom, trebali su biti realizovani kreditnim sredstvima njemačke KFV banke. Žao nam je što što se njemačka vlada odlučila na ovakav korak, pogotovo što je svaki naš korak zapravo borba za dosljedno poštovanje i primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bez obzira na ovu odluku, nastojaćemo da u razumnom roku iznađemo drugi model finansiranja, kako bi realizovali sve ove projekte koji su od velikog značaja za građane i Republiku Srpsku, u cjelini", naglasio je Višković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije