20 vjetroturbine

Doneseno Rješenje: Za VE Poklečani nije potrebna dalja procjene uticaja na okoliš

16.08.2023. 12:54 / Izvor: Akta.ba
Poklečani

Investitor je JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar a zahtjev je izradila ovlaštena konzultantska kuća ZGI d.o.o. Mostar.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma donijelo je rješenje kojim se utvrđuje da za Projekat izgradnje Vjetroelektrane „Poklečani“ instalirane snage 132 MW, općina Posušje, nije potrebno dalje provođenje procjene uticaja na okoliš putem izrade Studije uticaja na okoliš, piše Akta.ba.

Investitor je JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar a zahtjev je izradila ovlaštena konzultantska kuća ZGI d.o.o. Mostar.

Podsjećamo, VE Poklečani bit će smještena u Županiji Zapadnohercegovačkoj, u sjevernom dijelu općine Posušje, na planini Štitar i Debelom brdu iznad naselja Poklečani i Rakitno.

VE Poklečani nalaziti će se između naselja Poklečani i Parka prirode Blidinje. Lokacija buduće VE Poklečani od centra Posušja, udaljena je cca. 13 km zračne linije, od Blidinjskog jezera cca. 4,5 km zračne linije, od Širokog Brijega cca. 22 km zračne linije, te od centra Tomislavgrada cca. 18 km zračne linije. VE Poklečani, planira se graditi na zemljištu, koje se nalazi unutar koncesijske zone, na prostoru sljedećih katastarskih općina: K.O. Poklečani, K.O. Konjsko Bare, K.O. Vrpolje.

Vjetroelektrana VE Poklečani će se sastojati od 20 vjetroturbina raspoređenih u dva rova. ROV 1 podrazumijeva turbine smještene na Štitar planini, odnosno turbine od VT1 - VT14, dok je ROV 2 pozicioniran sjeveroistočno od ROV-a 1 na području Debelog brda i obuhvaća lokacije vjetroturbina VT15 - VT20. Ukupna instalirana snaga VE Poklečani bit će 132 MW. Konačna jedinična snaga i izbor tipa vjetroturbine bit će poznati nakon provedbe javnog nadmetanja za nabavu vjetroturbina i ugovaranja isporuke vjetroturbina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije