Nema problema sa vodosnabdijevanjem

Privredna klima u Gradačcu sve bolja zahvaljujući brojnim projektima

03.09.2023. 10:08 / Izvor: Fena
Gradačac

Na radost domaćinstva i privrednika Gradačac više nema problem sa vodosnabdijevanjem, zahvaljujući provedenom trogodišnjem projektu čija je vrijednost veća od 30 miliona KM.

Na radost domaćinstva i privrednika Gradačac više nema problem sa vodosnabdijevanjem, zahvaljujući provedenom trogodišnjem projektu čija je vrijednost veća od 30 miliona KM.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić Feni je kazao da je to najveći projekt u novijoj historiji Gradačca čiji je značaj višestruk.

Izgrađen je, navodi, čitav novi sistem u južnom dijelu teritorije Gradačca, a u toku je rekonstrukcija cijevi u gradskom području. Također, urađen je i novi prečistač otpadnih voda te nova kanalizaciona mreža.

Osim tog projekta koji je bio temelj za daljnji privredni razvoj, Dervišagić je istakao da uvode izvođača u posao rekonstrukcije kompleksa Starog grada u Gradačcu.

"Poslije mnogih problema oko građevinskih dozvola, uspjeli smo krenuti s poslom nakon javnog natječaja", istakao je Dervišagić, navodeći da očekuje da ti radovi značajno doprinesu turističkom razvoju Gradačca.

Najavio je da će i dva vještačka jezera koja su gotovo u centru grada, a koja nisu popularna i iskorištena dovoljno, također biti na spisku promocije i ulaganja.

Radovi su i u kompleksu banje Ilidža. Urađen je novi segment banje koja uduplava kapacitete i u narednom periodu pristupit će se uređenju unutrašnjosti čime će stara banja dobiti nove sadržaje.

Aktuelan je i projekt i natkrivanja gradskog stadiona.

"Cilj nam je da stvorimo povoljne uslove i u toj sferi društvenog djelovanja", rekao je Dervišagić te dodao da su aktuelni i redovni projekti unapređenja putne infrastrukture, razvoja infrastrukture u industriji koja je ponos ovog grada.

Zvanični statistički pokazatelji pokazuju da je iz Gradačca u prošloj godini izvezeno više od 525 miliona KM različitih proizvoda, uglavnom na tržište EU.

Prema tome, istakao je Dervišagić, Gradačac je među pet općina i gradova u Federaciji BiH, te među šest u Bosni i Hercegovini.

"To su privredni kapaciteti koji zaista trebaju da budu respektovani", naglasio je Dervišagić.

Podsjetio je da gradačačka privreda najznačajnije rezultate bilježi u metalnom sektoru, prije svega automobilskoj industriji. U Gradačcu, dodaje, proizvode se dijelovi za mnoge svjetske automobilske brendove.

"Osim toga, kod nas je nekoliko fabrika modne konfekcije te dvije velike mljekare koje zajedno prerađuju oko 35 posto mliječnih kapaciteta cjelokupnog bh. tržišta", naveo je Dervišagić.

Što se tiče poljoprivrede dominira voćastvo, a Gradačac je poznat kao grad šljive.

Dervišagić kaže da su voćnjaci karakteristični po savremenim agrotehničkim mjerama.

"Naši proizvođači voća nisu čekali podršku države i sami su našli tržišta na raznim destinacijama i naše šljive dominiraju na tržištu EU", naveo je Dervišagić.

Uz sve značajne projekte koji obnavljaju Gradačac, Dervišagić se požalio da odlazak mladih ljudi navodeći da nisu izolovani od ovog problema, ali da svejedno trend odlaska nije izražen kao u nekim drugim sredinama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije