ODABRAN IZVOĐAČ RADOVA

Poznato ko će graditi mostarsku obilaznicu, radovi vrijedni oko tri miliona KM

19.09.2023. 09:53 / Izvor: Akta.ba
mostarska obilaznica

''Putovi'' d.o.o. Grude gradit će južnu obilaznicu Mostara i pristupne ceste Varda-Rodoč, odlučilo je Povjerenstvo za Javne nabave Grada Mostara.

''Putovi'' d.o.o. Grude gradit će južnu obilaznicu Mostara i pristupne ceste Varda-Rodoč, odlučilo je Povjerenstvo za Javne nabave Grada Mostara. 

Procijenjena vrijednost nabave je 3.400.000,00 KM, a sredstva će osigurati Grad Mostar, Vlada FBiH i JP Ceste FBiH.

Putovi Grude su ponudili cijenu u iznosu od 2.480.400,00 KM, te su odabrani prema kriteriju najniže cijene. Osim Putova Grude, ponude su dostavili još firme HP Investing, KTM Brina i Hering. 

Ugovor obuhvaća radove na dionici postojeće ceste, izmjenu dijelova trase, proširenje i ispravljanje krivina, odvodnju, sanaciju i dr. što čini jednu cjelinu, za koju izvođač daje garanciju za kvalitetu. 

Predmet Ugovora su radovi na sanaciji i izgradnji pristupne ceste Varda – Rodoč, u dužini od oko 2.700 m, prema projektnoj dokumentaciji koju je izradila GEO-DATA d.o.o. Mostar.

Rok izvođenja radova je jedna godina dana, od uvođenja izvođača u posao.

Vlada FBiH je na sjednici održanoj u martu ove godine izdvojila osam miliona KM za eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor tokom izgradnje južne obilaznice Mostara.

Ovaj infrastrukturni projekt o kojem se desetljećima priča kao o velikom strateškom projektu, rasteretit će promet kroz najveći grad u Hercegovini. Ona će omogućiti  povezivanje s autocestom na koridoru Vc i evropskom mrežom cesta, što će biti od velikog značaja, ne samo za Mostar nego i cijelu BiH, ali i regiju.

Izgradnja Južne obilaznice Mostara trebala bi se završiti 2024. godine i povezati s autocestom na Koridoru Vc. 

Na ovoj dionici izgrađen je vijadukt “Marijanovića Draga” dug 200 metara i s visinom stubova preko 30 metara i najzahtjevniji objekt u izazovnom svladavanju Kobilovače, pored probijanja brda koje se trenutno izvodi za izgradnju najvećeg tunela Novi u Bosni i Hercegovini, vrijednog 25 milona KM. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije