SEOSKI TURIZAM

EU obezbijedila 770.000 eura za jačanje saradnje i turizma u regiji Majevice

20.09.2023. 12:30 / Izvor: Akta.ba
majevica

Regija Majevice i Podmajevice poznata je po svom bogatom kulturno-istorijskom naslijeđu i prirodnim ljepotama.

U okviru kontinuirane podrške razvoju održivog turizma u Bosni i Hercegovini, Evropska unija je izdvojila 760.000 eura bespovratnih sredstava za pet opština koje se nalaze u Federaciji i Republici Srpskoj u regiji Majevica. Opštine Čelić, Lopare, Sapna, Teočak i Ugljevik zajedno rade na uspostavljanju novih turističkih ponuda na području regije Majevica i Podmajevica s ciljem otvaranja novih radnih mjesta i poslovnih mogućnosti u ovom dijelu zemlje.

Regija Majevice i Podmajevice poznata je po svom bogatom kulturno-istorijskom naslijeđu i prirodnim ljepotama. Ovaj kraj ima brojne prednosti za turiste, uključujući bogatu gastronomsku ponudu, seoski turizam, te mogućnosti za biciklizam i trail trčanje. Međutim, prilike za dalji razvoj turizma ograničene su neadekvatnom infrastrukturom. S ciljem pružanja podrške, EU finansira obnovu Planinarskog doma Crveno Brdo u Ugljeviku, Nekropole stećaka “Međeđa” srednjovjekovnog spomenika kulture u Sapni, izvor sumporne vode u Loparama, uređenje prirodnog Humačkog jezera u Čeliću te obnovu Bosanskog kulturnog centra u Teočaku.

"Zadovoljstvo je zajedno sa lokalnim vlastima iz pet opština raditi na razvoju ovog područja kako bismo postavili temelje za održivi turizam. Naša podrška ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta i pružanje jedinstvenog rekreativnog resursa za građane, ali i turiste. Turizam može i treba biti izvor ekonomskog rasta, a BiH treba iskoristiti potencijal koji ima. Ovaj projekat još jednom pokazuje da zajednički rad daje najbolje rezultate za građane", rekao je Stefano Ellero šef Kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH.

U prisustvu lokalnih vlasti iz pet opština, građana i medija, u utorak, 19. septembra, predstavljeni su završeni radovi na uređenju majevičkog bisera, Humačkog jezera, prirodnog jezera na obroncima planine, između naselja Gornji Humci i Sitari. Budući da je jezero bogato ribom, privlačno je ljubiteljima ribolova i stoga ima veliki potencijal za razvoj ribolovnog turizma. EU je finansirala uređenje, Humačkog jezera, pristupnih staza i kupališta, što će omogućilti razvoj sportsko-rekreativnog turizma.

majevica

 

Admir Hrustanović, načelnik Opštine Ćelić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Delegacijom EU u BiH, koja se ogleda kroz sveobuhvatnu podršku radu Opštine, kao i podršku kroz razne infrastrukturne projekte koje su u fazi realizacije na području Opštine Čelić: "Uređenje Humačkog jezera će doprinijeti razvoju turizma, ljepšem i ugodnijem ambijentu za boravak u netaknutoj prirodi kao i bavljenju sportskim ribolovom koji je već tradicionalan na pomenutom jezeru.Također u fazi realizacije su još dva veoma bitna projekta za stanovništvo Općine Čelić, a to su demiranje terena koji je još uvijek zaražen minama i izgradnja Vatrogasnog doma koji Općina Čelić do sada nije posjedovala.  Ovo je dokaz da se Evropska unija u BiH pokazala kao odličan partner i velika podrška Općini Čelić, sve u cilju stvaranja što boljih uslova za život građanima Općine Čelić kao i Bosne i Hercegovine", istako je načelnik Hrustanović.

Tokom ceremonije na Humačkom jezeru prikazan je kratki film o turističkim potencijalima regije Majevica, nakon čega je održana radionica na kojoj je istaknuta potreba za koordiniranim i dobro planiranim turističkim razvojem. Radionica je ukazala na potrebu prepoznavanja potencijala regije kao pokretačke snage novih poslovnih ideja i novih radnih mjesta na području Majevice.

"Značaj intervencije EU kroz podršku projektu Majevica je veliki, jer je do sada rezultirao sa mnogo projekata, gradeći tako koheziju među građanima naše regije i razvijanjem infrastrukture u našim lokalnim zajednicama. Kohezija se gradi međusobnim povjerenjem, saradnjom, zajedničkim idejama i projektima, koji doprinose boljem životu naših građana. Uloga predstavnika lokalne vlasti u lokalnoj zajednici je da to podignemo na još viši nivo i da budemo primjer drugim lokalnim zajednicama. Uvažavanje naših specifičnosti i posebnosti, uz dobre međunacionalne i međuljudske odnose je sigurno budućnost ovog prostora i regije Majevice i mi ćemo se maksimalno truditi i dati svoj doprinos u tome i biti primjer i višim nivoima vlasti i drugim regijama", naglasio je Rado Savić, načelnik opštine Lopare. 

Projekat "EU za lokalne zajednice" finansira Evropska unija u cilju poboljšanja životnog standarda građana i jačanja kapaciteta lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini. Projekat implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) sa partnerskom organizacijom Help.

Pored ovog projekta, Evropska unija je obezbijedila 700.000 eura bespovratnih sredstava za izgradnju infrastrukturnih objekata i mnoštvo manjih projekata u regiji Majevica kroz projekat "Možemo bolje", inicijativu koju implementiraju OSCE, UN i Vijeće Evrope u cilju jačanja društvene kohezije i promovisanja saradnje. Ove aktivnosti su sprovedene u saradnji sa lokalnim vlastima i nevladinim organizacijama u ovoj oblasti.

Nadalje, Evropska unija trenutno finansira 16 projekata širom Bosne i Hercegovine u okviru EU4Business i EU4BusinessRecovery programa s ciljem stvaranja novih turističkih sadržaja i pružanja podrške lokalnim turističkim kompanijama za ublažavanje posljedica pandemije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije