Katastrofalno stanje

Forto i Čubrilović: Šćepan Polje je prioritet

29.09.2023. 08:00 / Izvor: Federalna.ba
Forto

Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju iako je magistralni put koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu.

Izgradnja mosta i pristupnih cesti prema graničnom prijelazu Hum - Šćepan Polje zajednički je prioritet, potvrdili su na današnjem sastanku u Sarajevu ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Bosna i Hercegovina je planirala novac u budžetu za izgradnju mosta, a u saradnji s Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, kao i Vladom Crne Gore, intenzivno se radi na osiguravanju novca za izgradnju i rekonstrukciju pristupnih cesta s obje strane granice.

Taj putni pravac je u katastrofalnom stanju iako je magistralni put koji povezuje dva glavna grada, Sarajevo i Podgoricu.

"Napravljen je značajan iskorak na kompletiranju dokumentacije i aktivnosti u cilju osiguravanja novca za izgradnju ceste, čiji početak izgradnje očekujem u svom mandatu. Ono što me ohrabruje jeste postojanje političke volje na svim stranama koje u izgradnju treba da budu uključene. Kako crnogorske, tako i naše strane, uključujući i entitetski i državni nivo vlasti", rekao je ministar Forto.

Na sastanku je razgovarano i o izmjenama prostornog plana Brčko Distrikta od kog zavisi izgradnja dviju autocesta: Tuzla - Orašje i Doboj - Bijeljina, kao i novog mosta Brčko - Gunja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije