Sastanak u Banjaluci

ŽRS će biti restrukturisane do kraja naredne godine

03.10.2023. 08:15 / Izvor: Akta.ba
sastanak

Proces restrukturisanja Željeznica Republike Srpske, koji se sprovodi uz podršku Svjetske banke, trebalo bi da bude okončan do kraja iduće godine.

Proces restrukturisanja Javnog preduzeća "Željeznice Republike Srpske", koji se sprovodi uz podršku Svjetske banke, trebalo bi da bude okončan do kraja iduće godine, zaključeno je jučer u Banjaluci na sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića sa šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristoferom Šeldonom.

Delegacija Svjetske banke predstavila je plan preostalih reformskih koraka i zakonom propisanih aktivnosti koje su neophodne kako bi se omogućilo konačno rješenje za potpunu implementaciju projekta restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske", saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske.

Sagovornici su konstatovali da u okviru tri faze projekta restrukturisanja postoji dobra dinamika u dijelu koji se odnosi na finansijsko restrukturisanje, smanjenje broja radne snage i prilagođavanje kadrovske strukture potrebama preduzeća.

Neophodno je provesti preostale reformske korake koji se odnose na potpisivanje višegodišnjih ugovora za infrastrukturu i prevoz putnika i transformaciju preduzeća u holding – popis imovine i usaglašavanje biznis planova.

Čubrilović je rekao da je restrukturisanje “Željeznica Republike Srpske” složen i dugotrajan proces, ali da su zahvaljujući uspješnoj koordinaciji, sprovođenju neophodnih zakonskih procedura i aktivnosti, vidljivi rezultati primjene predloženih mjera.

Šeldon je ocijenio da je dosadašnji zajednički rad na projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" dao neophodne rezultate, navodeći da je ovaj proces važan za finansijsku održivost i učinak preduzeća.

Na sastanku je istaknuto da "Željeznice Republike Srpske” redovno izvršavaju preuzete obaveze i sprovode predložene mjere, te da je konačni cilj da ovo javno preduzeće bude finansijski održivo, profitabilno i konkurentno.

Predstavnici Svjetske banke izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom uspješnom saradnjom sa resornim ministarstvom, “Željeznicama”, Ministarstvom finansija i Vladom Republike Srpske, ističući da postoji potpuna posvećenost i spremnost za finalizaciju projekta restrukturisanja.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i generalni direktor “Željeznica Republike Srpske” Slađan Jović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije