Potpisan ugovor o početku projekta

Kreće izrada Glavnog strateškog plana razvoja vodovoda na području grada Gračanice

13.10.2023. 10:21 / Izvor: Akta.ba
Gračanica

U kabinetu gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića jučer je potpisan ugovor o početku projekta.

U kabinetu gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića jučer je potpisan ugovor o početku projekta "Izrada Glavnog strateškog plana razvoja vodovoda na području grada Gračanice" između Grada Gračanice, kompanije ELKOT Brno i Zavoda za vodoprivredu Sarajevo.

Sastanku su pored Gradonačelnika i šefice Odsjeka za razvojne projekte i evropske integracije Nejre Naimkadić prisustvovali i direktor Zavoda za vodoprivredu Sarajevo Vedran Silajdžić te direktor kompanije ELKOT iz Brna, Republika Češka, Libor Tupa.

"Ovo je za nas još jedan vrlo važan projekat na osnovu kojeg će se kreirati strateški dokument te snimiti postojeće stanje svih vodovodnih mreža na području Gračanice i predložiti način daljeg upravljanja. Također će biti urađena kompleksna analiza uzoraka vode sa svih izvora. Projekat je također značajan sa aspekta budućih ulaganja i prioriteta. Ovom prilikom se zahvaljujem Vladi Republike Češke i Češkoj razvojnoj agenciji koje su prepoznale Gračanicu kao zdravu sredinu za početak jednog ovakvog projekta", rekao je Gradonačelnik Helić.

Podsjećanja radi, glavni cilj projekta je izrada strateškog plana za razvoj vodovoda na području grada Gračanice koji će uključivati sve mjesne zajednice.

Projekat finansira Vlada Republike Češke putem Češke razvojne agencije bespovratnim sredstvima u iznosu od 700.000 KM. Projekat će se realizovati u periodu 2023-2024. godina. Implementator projekta je kompanija „ELKOT Brno“ iz Češke u saradnji sa „Zavodom za vodoprivredu“ iz Sarajeva. U sklopu projekta će biti izrađene kompleksne analize uzoraka vode, koje uključujući i utvrđivanje prisutnosti raznih vrsta pesticida, sa svih izvora vode na području grada Gračanice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije