PRIPREMA ZA SAMIT

EU / NATO

Ukrajina glavna tema zasjedanja šefova diplomatija članica NATO-a u Pragu

31.05.2024. 12:30 / Izvor: Agencije
NATO

Foto: REUTERS/Johanna Geron

Sastanak je svojevrsna priprema za samit NATO-a koji će se održati u Washingtonu od 9. do 11. jula ove godine.

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a okupili su se na neformalnom sastanku u Pragu kako bi razgovarali o pitanjima na dnevnom redu Alijanse, posebno o podršci Ukrajini.

Sastanak je svojevrsna priprema za samit NATO-a koji će se održati u Washingtonu od 9. do 11. jula ove godine.

Tačke dnevnog reda sastanka su tekući planovi odbrane i njihovo jačanje, povećanje podrške Ukrajini i jačanje odnosa s partnerima u azijsko-pacifičkom regionu.

Očekuje se da će na dnevnom redu sastanka biti i ideja generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da se dozvoli da oružje koje Ukrajini isporučuju savezničke zemlje bude korišteno za gađanje ciljeva unutar Rusije.

Stoltenberg je u izjavama prije sastanka istakao da je Rusija otvorila novi front i naglasio kako je za Ukrajinu važno da može koristiti oružje NATO-a za gađanje ruske teritorije kako bi se odbranila.

Očekuje se da će još jedna važna tačka dnevnog reda biti pitanje ko će zamijeniti generalnog sekretara Stoltenberga, kojem mandat prestaje 1. oktobra.

"Rusija prijetnja svima"

Planirano je da saveznici postignu konsenzus između aktuelnih kandidata, rumunskog predsjednika Klausa Iohanisa i holandskog premijera Marka Ruttea, a odluka će biti objavljena na samitu u Washingtonu.

Ministri vanjskih poslova NATO-a sastaju se jednom godišnje u neformalnom formatu u jednoj od zemalja saveznica i razgovaraju o pripremama za godišnji samit.

U uvodnom govoru češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky izrazio je zadovoljstvo prilikom da ugosti ministre vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u palači Czernin, u kojoj je svojevremeno okončan hladni rat.

Lipavsky je naveo da je posljednji sastanak NATO-a u njegovoj zemlji održan prije 22 godine i da se u tom periodu povećao broj zemalja članica te je ukazao na važnost da NATO otvori vrata novim članicama, posebno Ukrajini.

"Potrebno je zauzeti snažan i odlučan pristup protiv ruskih cyber-napada zato što Rusija prijeti, ne samo Ukrajini već i svima nama", rekao je.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU