VELIKI USPJEH BH. KOMPANIJE

Grakop gradnjom solarne elektrane ulazi i u sektor energetike

16.10.2023. 13:07 / Izvor: Vijesti.ba
grakop

Kompanija Grakop iz Kiseljaka se već skoro 30 godina bavi građevinarstvom, a danas je zvanično objavila i svoj ulazak u sektor energetike.

Kompanija Grakop iz Kiseljaka se već skoro 30 godina bavi građevinarstvom, a danas je zvanično objavila i svoj ulazak u sektor energetike.

Gradnjom solarne elektrane “Gojakovac” u blizini Kiseljaka, Grakop će se prilagoditi novim izazovima uz očekivani dodatni rast i razvoj.

U pitanju je fotonaponska elektrana koja će se prostirati na parceli od skoro 10 hiljada kvadrata. Planirano je postavljanje 1294 solarna panela snage 550 vati po jednom, što daje instaliraju snagu od 711 kilovat-pika. Ukupna snaga elektrane će biti 600 kilovata, a zbog kretanja sunca, fotonaponski moduli su orjentisani prema jugu, kako bi njihov kapacitet bio maksimalno iskorišten.

Radovi se privode kraju, a trenutno je u fazi izgradnja i postavljanje nosive podkonstrukcije. Na kraju će biti postavljeni fotonaponski modulik, a očekuje se da u narednih mjesec dana svi radovi budu završeni, što uključuje i postavljanje trafostanice.

"Svi su uživali u ovom projektu i svi kojima smo se obratili, odgovorili su na vrijeme. Ovaj tim ne može izgubiti. Ušli smo u nove vode, dugo smo se pripremali za ovaj projekat i zadovoljili sve uslove i to sada može ići samo naprijed. Tražili smo 920, a dobili smo 600 kilovata i mislim da bismo sa novom godinom trebali biti dio Elektroprivrede. Hvala svima koji su nam pomogli", rekao je vlasnik kompanije Grakop, Šukrija Melezović.

"Ovo je značajan iskorak za našu kompaniju. Grakop se godinama bavi niskogradnjom kao svojom primarnom djelatnošću, međutim danas objavljujemo ulazak u sektor energetike. Predani smo inovacijama i prilagođavanju novim izazovima, rastu i razvoju. Solarna elektrana neće proizvoditi samo čistu energiju, nego će stvarati i nova radna mjesta i podržavati lokalnu ekonomiju. Pridonijet će smanjenju emisija stakleničkih plinova i zaštiti naših prirodnih resursa. Pratit ćemo svaki korak izgradnje ove elektrane i raditi s puno truda, kako bismo osigurali sretan završetak radova. Bez predanosti i stručnosti naših partnera, teško da bismo ostvarili svoj cilj", ističe direktor kompanije Grakop, Senad Sejdić.

Direktor Instituta za napredne tehnologije i sisteme, Samir Avdaković, poručio je:

"Trenutno smo u fazi montaže, očekujemo za nekoliko sedmica da finaliziramo ovaj dio montažnih radova. U novembru očekujemo da se završi transformatorska stanica, a do nove godine priključenje na mrežu. Imamo vrhunsku opremu, a dosta nje je izrađeno u BiH. Zahvaljujemo se kompaniji Grakop na povjerenji, Općini, kantonu i Elektroprivredi na saradnji i brzom dobijanju dozvola i vjerujem da ovo nije prvi projekat i da ćemo nastaviti i dalje".

"Planirano je da fotonaponska elektrana proizvodi blizu 830 hiljada kilovat sati u jednoj godini. To znači da bi ova elektrana sama po sebi mogla obezbijediti električnu energiju za 80 kućanstava tokom jedne godine. Elektrana neće imati skoro nikakav štetan utjecaj na okoliš", rekao je projektant Amer Konaković, sa Instituta za napredne tehnologije i sisteme.

Iz kompanije “Grakop” su najavili gradnju još jedne solarne elektranu iste snage u Tarčinu, za koju je nedavno dobijena i urbanistička dozvolu i koja će se nalaziti na izlazu sa autoputa u Tarčinu, pišu Vijesti.ba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije