ZAJAM OD SEDAM MILIONA EURA

Odobren projekat modernizacije centralnog grijanja u Palama

19.10.2023. 08:55 / Izvor: Akta.ba
pale

Cilj projekta je premještanje postojeće gradske i izgradnja nove toplane na novoj lokaciji, radi modernizacije sistema centralnog grijanja nа Palama.

Vijeće ministara BiH usvojio je jučer inicijativu Ministarstva finansija i trezora i odredio dlegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ za projekat modernizacije sistema centralnog grijanja u opštini Pale.

Cilj projekta je premještanje postojeće gradske i izgradnja nove toplane na novoj lokaciji, radi modernizacije sistema centralnog grijanja nа  Palama.

Europska banka za obnovu i razvoj daje zajam Bosni i Hercegovini u iznosu sedam miliona eura s alokacijom na Republiku Srpsku, s rokom otplate zajma od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda. 

Prvu i drugu fazu izgradnje toplovoda između planirane lokacije buduće i postojeće toplane finansirala je Opština Pale svojim sredstvima, čime je otvoren put za projekt modernizacije sistema centralnog grijanja.

Do sada je uloženo više od dva miliona  KM i stvoreni su uslovu za hitmu implementaciju čitavog projekta u korist stanovnika  Pala. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije