uloženo milion km

U završnoj fazi zamjena potisnog cjevovoda za vodosnabdijevanje Goražda

25.10.2023. 14:02 / Izvor: Akta.ba
goražde

U Goraždu su u toku završni radovi na zamjeni potisnog cjevovoda, ključnog za vodosnabdijevanje grada.

U Goraždu su u toku završni radovi na zamjeni potisnog cjevovoda, ključnog za vodosnabdijevanje grada. Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović podsjeća da je u projekat koji se implementira uz podršku Vlade BPK Goražde, uloženo milion konvertibilnih maraka.

"Radovi po fazama traju skoro dvije godine koliko je bilo potrebno da se cijeli potisni cjevovod zamijeni, a projekt finansiraju zajedno Grad Goražde i Vlada BPK i drago nam je da ni na jednom dijelu nije bilo pucanja. Projekt je krenuo od Fabrike vode u Vitkovićima i okončava se kod rezervoara u naselju Rasadnik, a jedan dio od Baćaka do Trafostanice ranije je zamijenjen i to nismo dirali već smo samo nastavili", pojasnio je Imamović.

Napomenuo je da zamjenom potisnog cjevovoda, problemi s vodosnabdijevanjem grada neće biti riješeni u cijelosti.

"Potisni cjevovod je samo jedan segment i ogroman posao je za Grad Goražde urađen, ali idemo dalje, jer dok god ijedan stanovnik nema vodu, nismo završili posao. Završetkom potisnog cjevovoda biće manje pucanja i možemo krenuti u sanaciju sekundarne mreže. Uz ostalo, potrebna je i izgradnja novog rezervoara za koji je projekt već završen i slijedi revizija, a to će značii da sva naselja u konačnici imaju vodu. Poznato je da naselja Laleta i Budići imaju problem, ali dok se ne završi prvenstveno novi rezervoar i potrebna infrasruktura taj problem neće biti riješen", naglasio je Imamović.

Dodao je da ovaj projekt Grad Goražde ne može realizirati bez podrške viših nivoa vlasti.

"Stanovnici ovih naselja su najavili nove proteste za subotu i ja ću doći i objasniti o čemu se radi. Ja sam obećao da ćemo dati sve od sebe  i da ćemo u saradnji sa strukom to rješavati, ali ne smijem obećati rokove jer projekt je višemilionski i ne možemo sami. Nadamo da ćemo uz dobru saradnju s kantonom i FBiH ovaj projekt realizirati kao jedan od prioriteta", zaključio je gradonačelnik Goražda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije