U PLANU I SOLARNI PANELI

Uskoro radovi na uređenju upravne zgrade HE Rama, vrijedni više od 25 hiljada KM

14.11.2023. 15:12 / Izvor: Akta.ba
HE RAMA

Procijenjena vrijednost javne nabavke (bez uključenog PDV-a) iznosi 25.000,00 KM.

JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar je objavila javni poziv za nabavku usluga izrade projekta vanjskog i unutarnjeg uređenja upravne zgrade HE Rama, piše Akta.ba.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji procijenjena vrijednost javne nabavke (bez uključenog PDV-a) iznosi 25.000,00 KM.

OPIS POSTOJEĆEG STANJA

Upravna zgrada pogona HE Rama je locirana u ulici Kralja Tomislava u gradu Prozoru, izgrađena je 1981. godine i predstavlja autonomnu funkcionalnu cjelinu koja je povezana na gradsku komunalnu infrastrukturu i druge gradske sadržaje.

Upravna zgrada je izgrađena u skladu s urbanističkim rješenjem i regulacijskim planom grada, neposredno uz ulicu svojom kraćom stranom (pravac sjever-jug), a dužom stranom u pravcu istok-zapad. Pješački i kolnički pristup do objekta izveden je iz ulice Kralja Tomislava.

Vanjsko parkiralište za vozila nalazi se s južne i istočne strane zgrade. Ispod istočnog dijela objekta i parkirališta prolazi potok koji je zasvođen betonskom konstrukcijom. Sa sjeverne strane objekta nalazi se parter preko kojeg je osiguran pristup većim vozilima (vatrogasni pristupni put) i cvijetnjaci s klupama.

S južne strane, objekt je „zglobno“ povezan sa susjednim stambenim objektom. Na tom mjestu je izrađen prolaz za vozila tj. pristup parkiralištu.

Zgrada ima ukupnu površinu od 1.527 m2 na četiri (4) etaže, i to: prizemlje, mezanin, I kat i II kat. Na etažama prizemlja i mezanina nalaze se zajednički poslovni i tehnički prostori, a na prvom i drugom katu radni prostori.

HE RAMA

PROJEKTNI ZADATAK

Potrebno je izraditi glavni projekt (projektnu dokumentaciju) za obnovu i uređenje (unutarnje i vanjsko) upravne zgrade HE Rama i pripadajućih joj vanjskih površina.

"Cilj izrade predmetne projektne dokumentacije je sveobuhvatno sagledavanje i iznalaženje održivih tehničkih rješenja za obnovu i uređenje upravne zgrade HE Rama, te precizno definiranje opsega isporuke opreme, materijala, radova i usluga, čime bi se otklonile ili barem ublažile moguće manjkavosti prigodom realizacije projekta", opisano je u dokumentaciji.

Projektnu dokumentaciju je potrebno izraditi u skladu s važećim zakonskim propisima koji reguliraju predmetno područje u Federaciji BiH.

Ona u osnovi treba dati odgovore i tehnička rješenja za obnovu i uređenje upravne zgrade i pripadajućih joj vanjskih površina u cjelini.

"Obnova i uređenje upravne zgrade se mora uklopiti u ambijent same lokacije, uvažavajući postojeće arhitektonsko rješenje i izgled zgrade, a eventualne prijedloge za izmjene projektant je dužan prethodno usuglasiti s naručiteljem", navedeno je.

he rama

IZGRADNJA GARAŽE

Pored toga, projektna dokumentacija mora uključivati obnovu/izradu nove termo izolacijske fasade, zamjenu aluminijskih sendvič panela, staklenih dijelova fasade i otvora, zamjena sjenila za prozore i staklene dijelove fasade, zamjenu krovnih otvora iznad stubišta kao i obnovu ravnog krova i balkonskih prostora.

Na krovu se planira ugradnja solarnih panela, što je potrebno uzeti u obzir, a također se predviđa i zamjena ograda, parapetnih limova, hidroizolacije sa zaštitom, elemenata za odvod vode.

Kada je riječ o uređenju vanjske površine, potrebno je uraditi rekonstrukciju partera i stepeništa sa sjeverne i zapadne strane objekta i rekonstrukciju rasvjete partera i parkirališta.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da će se raditi i na obnovi parkirališta, kao i izgradnji garaže uz parkirališta.

he rama

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije