PROJEKAT NA JAVNOM UVIDU

Firma Selme Cikotića planira izgradnju Vjetroparka na Vlašiću

20.11.2023. 09:47 / Izvor: Akta.ba
vjetropark

Direktni cilj projekta Vjetroelektrane Vlašić je proizvodnja električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma u skladu sa članom 40. i članom 70. Zakona o zaštiti okoliša stavilo je na uvid Zahtjev investitora Vjetroelektrane Čardakov d.o.o., Travnik, za projekat izgradnje Vjetroparka Vlašić, instalirane snage do 50 MW u općini Travnik, piše Akta.ba.

"Kompanija Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. Travnik kao Investitor, donijela je odluku o izgradnji vjetroparka na Vlašiću, teritorija opštine Travnik, Bosna i Hercegovina. Na predmetnoj lokaciji nema objekata koji bi mogli uticati na poziciju vjetroparka. Koncesiono područje za predmetne vjetroelektrane (vjetroparkove) predviđa putnu i energetsku infrastrukturu, nalazi se na planini Vlašić. Mjerna kampanja za određivanje vjetropotencijala na navedenoj lokaciji predstavlja glavni preduslov i prvi korak ka razvoju i izgradnji vjetroparka", navedeno je u zahtjevu za za prethodnu procjenu uticaja na okoliš.

Direktni cilj projekta Vjetroelektrane Vlašić je proizvodnja električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema.

"Opći cilj projekta je unaprijediti i povećati obnovljive izvore energije u energetskom miksu Bosne i Hercegovine. Posebna pažnja se posvećuje solarnoj energiji vjetra, a posebno energiji vjetra na velikim nadmorskim visinama. Strateški cilj je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije ulaganjem u projekte vjetroelektrana. Samim tim i vjetropark Vlašić će doprinijeti postizanju strateškog cilja i zbog toga će biti provedena kampanja mjerenja vjetra na lokaciji Vlašić s ciljem izgradnje vjetroelektrana i puštanja u rad", pojašnjeno je.

10 VJETROELEKTRANA

Ukupna očekivana snaga vjetroelektrane je 50 MW, a planirana je izgradnja stubova 10 vjetroelektrana.

"Građevinsko zemljište na kojem su planirani vjetroagregati, koje je sa 10 Ugovora za 10 lokacija na planini Vlašić (do 5 MW po lokaciji) o koncesiji od strane Vlade Srednjobosanskog kantona 07.03.2022. godine, dodjeljeno firmi Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. Travnik na korištenje u svrhu izgradnje, korištenja, građenja i održavanje postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju – vjetroelektrana na lokalitetu plato Vlašić", piše u dokumentaciji.

selmocikotic

U prostoru oko vjetroelektrane, dalekovoda i trafostanice postojat će električno i magnetno polje niske učestalosti.

"U usporedbi s drugim električnim uređajima, visokonaponskim ili željezničkim kontaktnim vodovima, emisije su potpuno bezopasne za ljude čak i na maloj udaljenosti (od cca 80 m) od sistema, čak i uz najstrože granične vrijednosti", navedeno je.

Raspored vjetroagregata (VA) budućeg Vjetroparka Vlašić nije fiksiran, što će ovisiti od izbora opreme, orografije, istražnih radova i drugih uslova. Tačne pozicije budućih VA utvrdiće se daljim razvojem samog projekta.

Podsjećamo, investitor ovog projekta, kompanija Vjetroelektrane Čardakov d.o.o. se nalazi u vlasništvu Selme Cikotića, firme "Bičakčić" i "EIB Internationale".

 

vjetropark

Firmu su osnovali 2021. godine, a za direktora je imenovan Slobodan Lončar koji je bio na čelu sada već propale L.S.B. ELEKTRANE d.o.o.Banja Luka.

Oni su također sa svojom drugom firmom, TLG d.o.o. Travnik bili zainteresovani za izgradnju vjetroelektrane Galica.

Zbog nenadležnosti vođenja postupka po zahtjevu investitora "TLG" d.o.o Travnik a izdavanje/obnovu okolišne dozvole za izgradnju vjetroelektrane Galica Općina Travnik je poništila javni poziv za očitovanje o istom.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije