TOPLANA PRIKLJUČENA NA GAS

Gasifikacija Toplane u Istočnom Sarajevu početak gasifikacije Republike Srpske

26.11.2023. 12:34 / Izvor: Glas Srpske
elek

Direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izrazio je zadovoljstvo što je poslije 47 godina "Toplana-INS" priključena na gas.

Direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo Nedeljko Elek izrazio je zadovoljstvo što je poslije 47 godina "Toplana-INS" priključena na gas i što obilježava početak projekta gasifikacije istoka Republike Srpske.

Elek je istakao da je veoma zadovoljan što je ova kompanija predvodila tim koji je realizovao rekonstrukciju i gasifikaciju kotlovnice toplane.

"Uradili smo to za 75 dana. Ovo je samo početak gasifikacije istoka Republike Srpske. Zajedno sa resornim ministarstvom smo završili projekat gasifikacije opštine Pale i izgradnju magistralnog gasovoda prema Jahorini", rekao je Elek novinarima nakon puštanja u rad kotlovnce.

On je istakao da je ova kompanija iz vlastitih sredstava investirala u najveću gasnu stanicu u ovoj regiji na području opštine Šekovići, tako da će tu biti čvorište i odatle se kreće sa gasifikacijom magistralnim gasovodom Milići-Šekovići-Vlasenica, krak prema Han Pijesku.

"Pored svih opstrukcija koje imamo, mi ćemo sigurno iduće godine da uradimo sve te projekte", rekao je Elek.

On je napomenuo da se u ovom trenutku radi na realizaciji projekta gasifikacije toplane u Višegradu, što će početi iduće godine.

Elek je naveo i da kompletan transport gasa trenutno ide preko gasovoda u RS-u i da se naplaćuje trenutno 12 KM na hiljadu metara kubnih dok “BH Gas” naplaćuje 35 KM, te ocijenio da ta razlika u cijeni nema veze sa politikom već da je riječ o čistom biznisu.

"Apelujem na podršku predsjednika i resornog ministra da podignemo cijene i dođemo na isti nivo, jer tim razlikama u cijeni možemo da finansiramo kompletnu gasifikaciju. Onda ne treba da se ponašamo iracionalno. Sigurno je da mi ne bi dobili gas da zavisimo od njih", dodao je Elek.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić u Istočnom Sarajevu svečano su pustili u rad rekonstruisanu i gasifikovanu kotlovnicu preduzeća “Toplana-INS”, što je prvi uspješni projekat “Sarajevo-gasa” iz Istočnog Sarajeva vrijedan šest miliona KM.

Preduzeće "Toplana-INS” grije oko 900 stanova i 30 institucija i ustanova u Istočnom Sarajevu ili ukupno oko 70.000 metara kvadratnih.

Ova rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da je, osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo. Nakon rekonstrukcije kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije