SLJEDEĆE GODINE

Gradi se cesta koja će skratiti put iz BiH prema Makarskoj rivijeri

05.12.2023. 12:50 / Izvor: Akta.ba
ravča drvenik

U Hrvatskoj je planirano 20 cestovnih projekata, a jedan od njih je projekt kojim će se iz pojedinih dijelova BiH skratiti put do Makarske rivijere.

U Hrvatskoj je planirano 20 cestovnih projekata, a jedan od njih je projekt kojim će se iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine skratiti put do Makarske rivijere.

Predsjednik uprave poduzeća Hrvatske ceste Josip Škorić je potvrdio da je riječ o projektima čija će realizacija početi sljedeće godine, s ukupnom vrijednosti višom od milijardu eura.

Projekt kojim će se skratiti put iz pojedinih dijelova Bosne i Hercegovine do Makarske podrazumijevat će izgradnju ceste Ravča - Drvenik. Riječ je o spojenoj cesti od čvora Ravča na autocesti A1 do trajektne luke u Drveniku na jadranskoj magistrali.

Ova prometnica će biti duga 7,36 kilometara te će uključivati tunel kroz planinu Rilić dug 5,6 kilometara. Veći broj hrvatskih primorskih općina je iskazao interes za izgradnju ove ceste, kao i pojedini bh. gradovi, među kojima su Ljubuški, Čapljina, Čitluk, Grude i Široki Brijeg.

Izgradnjom spojne ceste A1-D8 (Ravča-Drvenik) kao i uspostavom novih trajektnih veza gradnjom nove trajektne luke Drvenik osigurala bi se bolja kohezija otoka s kopnom. Rasteretila bi se trajektna luka Split, a preko trajektne luke Drvenik i spojne ceste Ravča-Drvenik turisti bi najbrže dolazili do Hvar, Korčula i Pelješca.

Moguće bi bilo formirati koridor ‘Hercegovina – Zabiokovlje – Makarsko primorje – otoci’ što bi povećalo atraktivnost i konkurentnost ovog dijela Hrvatske i Hercegovine. Smanjili bi regionalne razlike, a povećali prekograničnu suradnju.

Sabor Hrvatske je prošle sedmice usvojio financijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projekcijama za 2025. i 2026., čime je odobren plan izgradnje novih prometnica, prenosi Jutarnji list.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije