USAID Diaspora Invest

Općina Posušje potpisala Sporazum o provedbi USAID projekta

12.12.2023. 11:02 / Izvor: Akta.ba
usaid

Općina Posušje potpisala Sporazum o provedbi s "Projekt USAID BiH diaspora invest" i udrugom "Naša perspektiva".

Načelnik općine Posušje Ante Begić i gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, uz nazočnost ministra finansija u Vladi FBiH Tonija Kraljevića, predsjednika GV-a Ljubuški Tihomira Kvesića, i predstavnice USAID-a u BiH, potpisali su jučer u Ljubuškom s veleposlanikom Sjedinjenih američkih država u BiH Michaelom J. Murphyjem Sporazum o provedbi s "Projekt USAID BiH  diaspora invest" i udrugom "Naša perspektiva".

Cilj Sporazuma je privlačenje i olakšavanje ulaganja i znanja dijaspore u lokalne zajednice, pružanje finansijske i tehničke potpore investitorima iz dijaspore, prijenos znanja iz dijaspore i proširenju pristupa finansiranju za mala i srednja poduzeća povezana s dijasporom.

Prethodno je USAID BiH diaspora invest proveo postupak odabira lokalnih zajednica koje će zajedno s Udrugom "Naša Perspektiva" sudjelovati u programu razvoja lokalnih zajednica, a u sklopu projekta USAID Diaspora Invest.

Sukladno uvjetima definiranim ispred navedenim javnim pozivom, Općina Posušje je izrazila spremnost sudjelovati u sufinansiranju Lokalnog investicijskog fonda za podršku dijasporskim investicijama na području općine Posušje.

Ukupan fond raspoloživ za podršku investicijama iz dijaspore po ovom Sporazumu o provedbi je 100.000,00 KM, od čega po 50.000,00 KM osiguravaju Općina Posušje i USAID DI, a javni poziv za prijavu aplikacija krajnjih korisnika bit će objavljen naknadno putem kanala informiranja USAID DI i Općine Posušje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije