Nastavak projekta stambenog zbrinjavanja

Potpisan Sporazum između Ministarstva za boračka pitanja KS i općine Vogošća

26.12.2023. 16:02 / Izvor: Akta.ba
stambeno

Potpisan Sporazum između Ministarstva za boračka pitanja KS i općine Vogošća.

Sporazum o rješavanju stambenog pitanja osoba iz branilačke populacije, putem njihovog privremenog smještaja u stambene jedinice kojima raspolaže Općina Vogošća potpisali su danas ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović i načelnik Općine Vogošća Migdad Hasanović.

Riječ je o stanovima koji će prethodno biti sanirani, zajedničkim sredstvima Općine i Ministarstva.

Kako je pojasnio ministar Osmanović, danas je razgovarano i o poboljšanju statusa branilačke populacije u Vogošći, najavljujući u tom cilju i nove projekte.

"Danas sam imao priliku potpisati Sporazum s načelnikom Općine Vogošća, kojim smo poboljšali rješavanje stambenog pitanja naših branilaca s područja općine Vogošća. Ono što je bitno napomenuti jeste da ćemo u prvom dijelu ovog projekta zajednički finansirati sanaciju dva stambena objekta koji su u vlasništvu Općine Vogošća, ali tu naravno nećemo stati, jer ćemo i u narednoj godini nastaviti realizaciju ove inicijative. Zahvalio bih se naravno načelniku Hasanoviću, što je podržao projekt i na taj način omogućio stambeno zbrinjavanje pripadnika branilačke populacije. Obzirom da smo ranije realizovali i projekt uklanjanja arhitektonskih barijera za invalidna lica u ovoj općini, danas smo konkretizirali i nastavak saradnje kada je riječ o ovoj problematici", naglasio je ministar Osmanović.

Kao što je već i prethodno najavljeno, Ministarstvo za boračka pitanja i Općina Vogošća za navedeni projekt izdvojit će ukupno 100.000 KM, u omjeru 50:50 posto, za sanaciju postojećih stambenih objekata.

"Kako Općina Vogošća već godinama unazad podržava projekte iz oblasti boračko-invalidske zaštite, tako nam je zaista bilo zadovoljstvo da je uključimo u realizaciju ove inicijative. Naš cilj je svakako isti, poboljšanje uslova kvaliteta života naših branilaca, i naša podrška u tom segmentu je uvijek neizostavna. Kako je već i ministar Osmanović najavio, nadamo se da ćemo i u narednoj godini nastaviti realizaciju projekta uklanjanja arhitektonskih barijera na području općine Vogošća, za što lakše kretanje lica sa invaliditetom, prema kojima imamo poseban senzibilitet", istakao je načelnik Hasanović.

U cilju stambenog zbrinjavanja braniteljske populacije, potpisivanje sporazuma u narednom periodu bit će nastavljeno i s općinama Ilidža, Novi Grad, Centar i Novo Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije