Program podrške zapošljavanju povratnika

Dizdar potpisao ugovore s poslodavcima o sufinansiranju plata povratnicima

28.12.2023. 16:06 / Izvor: Fena
dizdar

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je danas u Sarajevu ugovore o sufinansiranju plata sa deset poslodavaca.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je danas u Sarajevu ugovore o sufinansiranju plata sa 10 poslodavaca koji su uposlili 12 povratnika nakon što su ispunili kriterije resornog ministarstva u okviru Programa podrške zapošljavanju povratnika u organima uprave, javnim ustanovama i preduzećima na prostoru Federacije, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH.

Dizdar je pojasnio da je riječ o novom programu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica kroz koji u prvoj godini sufinansiraju 70 posto bruto plate kako bi osigurali zapošljavanje povratnika u njihovim matičnim zajednicama, većinom u entitetu Republika Srpska.

"Radi se o ljudima koji su na ovaj način trajno riješili problem svoje egzistencije i zaposlenja jer su poslodavci obavezni da s njima zaključe ugovore o radu na neodređeno vrijeme", rekao je Dizdar.

Zahvalio je poslodavcima koji su tim činom konkretno pokazali da povratnike gledaju kao svoje ravnopravne sugrađane kojima daju mogućnost da se potpuno integrišu u svoje zajednice.

Dizdar je najavio nastavak realizacije programa u budućnosti i izrazio uvjerenje da će se on vremenom razvijati kada veći broj poslodavaca bude upoznat s benefitima koje ostvaruju zapošljavanjem povratnika.

Jedan od korisnika programa, Sanjin Mušanović iz Kneževa koji je diplomirani politolog, izjavio je da je u više navrata radio u Opštini Kneževo na određeno vrijeme i zahvalio federalnom ministarstvu i opštinskom načelniku što je dobio ugovor na neodređeno.

Direktorica vrtića "Poletarac" iz Srebrenice Tifa Efendić i v.d. direktorica Turističke organizacije Prijedor Armanda Dijana zahvalile su uime poslodavaca Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica na realizaciji programa i izrazile nadu da će njegova realizacija biti nastavljena.

Za realizaciju programa izdvojeno je 132.352 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije