Obnovljive energije

Njemački Notus Energy ulaže u vjetroelektrane u BiH

24.01.2024. 09:02 / Izvor: Poslovni dnevnik
EU

Notus gradi postrojenja za obnovljivu energiju i neovisni je proizvođač električne energije.

Njemački Notus Energy sa sjedištem u Potsdamu širi se u jugoistočnoj Europi nakon što je uspješno izgradio najveću vjetroelektranu na Kosovu.

"Iz svog ureda u Prištini, kompanija razmatra mogućnosti u drugim zemljama Zapadnog Balkana, uglavnom u energiji vjetra", rekao je šef Notus Europe Rico Koch u intervjuu za bne IntelliNews.

Notus gradi postrojenja za obnovljivu energiju i neovisni je proizvođač električne energije (IPP) s iskustvom u zapadnoj Europi i Europi u razvoju te Latinskoj Americi.

Na Kosovu je izgradio vjetroelektranu Selac u blizini sela Bajgora, najveću vjetroelektranu u zemlji danas i jednu od najvećih u regiji.

Vjetroelektrana, koja je puštena u rad u martu 2022., ima kapacitet od preko 103 MW, opskrbljujući više od 100.000 kućanstava ili do 10% potrošnje električne energije na Kosovu.

Projekt je razvila tvrtka Sowi Kosovo, koja je sada u većinskom vlasništvu i pod kontrolom izraelske kompanije za obnovljivu energiju Enlight Renewable Energy, zajedno s Notusom i lokalnim kosovskim partnerima.

Izgradnja vjetroelektrane bila je donekle zahtjevna s obzirom na njen položaj u planinama na nadmorskoj visini do 1800 metara.

Turbine su morale biti transportirane preko luke Drač u susjednoj Albaniji.

"Prednosti lokacije su jasne: to je brzina vjetra. Kosovo nema toliko dobrih područja za vjetar, a većina područja je u planinama", kaže Koch za bne IntelliNews.

No, dodaje, tvrtka već ima iskustva u radu sa sličnim sredinama u Austriji, Francuskoj i Južnoj Americi.

"Još jedan izazov bio je taj što je projekt preživio najmanje šest različitih vlada", primjećuje Koch.

Iako su niz vlada podržale projekt, tokom razdoblja političke nestabilnosti prije općih izbora 2021., i dalje je postojala potreba da se to objasni svakoj administraciji s obzirom na to da Kosovo ima malo iskustva s energijom vjetra.

"To je na kraju bio najveći projekt obnovljive energije na Kosovu. Za mene je jedan od vrhunaca ovog projekta to što je projekt bio joint venture između njemačke kompanije, kompanije iz Izraela i s Kosova", kaže Koch.

Finansiranje projekta osigurala je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz Erste bank Austria i slovensku banku NLB.

S vjetroelektranom pod paskom, Notus se sada širi u regiji, već je povećao svoj tim.

"Postavili smo svoje sjedište za Balkan ovdje u Prištini zbog našeg iskustva i ljudi koji rade za nas. Već smo započeli ulaganja u Bosni, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji, a naravno i na Kosovu vidimo daljnje mogućnosti", kaže Koch.

Kompanija je također aktivna u Bugarskoj od 2007.

Što se tiče vrsta projekata, Koch kaže da je Notus "više fokusiran na vjetar jer treba nešto više znanja, iskustva i ulaganja, tako da nema toliko konkurencije kao u solarnom sektoru".

Međutim, dodaje, "ne bismo rekli ne solarno" pod pravim okolnostima.

Notusovo širenje dolazi u trenutku kada zemlje u regiji – od kojih su mnoge ovisne o ugljenu – žele povećati svoje kapacitete obnovljivih izvora energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije