Prezentovane dvije varijante

Prva varijanta brzog puta Bijeljina - Sokolac oko 1,3 milijarde eura

22.02.2024. 07:48 / Izvor: SRNA
čubrilović sastanak

Povodom izgradnje brze saobraćajnice Bijeljina – Sokolac u dužini od 160 kilometara, prezentovane su dvije varijante trase kroz Zvornik.

Na sastanku predstavnika Gradske uprave Zvornik sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i kineske kompanije „Shandong“, povodom izgradnje brze saobraćajnice Bijeljina – Sokolac u dužini od 160 kilometara, prezentovane su dvije varijante trase kroz Zvornik.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao jeda je procijenjena ukupna vrijednost projekta izgradnje brzog puta Bijeljina-Sokolac u prvoj varijanti oko 1,3 milijarde evra, dok je vrijednost dionice na području Zvornika od graničnih prelaza Šepak i Karakaj oko 200 miliona eura.

Realizacija ovog projekta je strateški značajna za istočni dio Republike Srpske, jer će doprinijeti privrednom razvoju regije i ujedno obezbijediti bolju saobraćajnu povezanost Republike Srpske sa Srbijom, gdje se trenutno gradi brza cesta Loznica-Šabac. 

"Projekat je od velikog značaja za dalji razvoj Zvornika, ali i istočnog dijela Republike Srpske. Grad Zvornik i gradske službe će se maksimalno uključiti u realizaciju ovog projekta kako bi doprinijeli da ovaj projekat što brže i efikasnije bude završen, a trasa stavljena u funkciju", poručio je gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović. 

Nadležne gradske službe će u narednom periodu obići teren i raditi na rješavanju imovinskih odnosa, a nakon usaglašavanja sa relevantnim institucijama biće donijeta i konačna odluka po kojoj će se od dvije prezentovane varijante graditi. Ono što je već sada jasno je da će dionica Karakaj – Šepak, u dužini od 27 kilometara, biti prioritet ovog projekta, istakao je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. 

zvornik

"Projektom je predviđeno ukupno sedam dionica od Bijeljine do Sokoca. Za izgradnju dionice Šepak-Karakaj biće potrebno oko 200 miliona maraka. Dobro je da smo čuli od stručnih službi i gradonačelnika Ivanovića sugestije, ali i da nemaju posebnih primjedbi", rekao je Čubrilović. 

Brza cesta, dužine 160 kilometara gradiće se od Bijeljine preko Zvornika, Milića, Han Pijeska do Sokoca. Kao žila kucavica istočnog dijela Republike Srpske, ova cesta omogućiće brži i bezbijedniji saobraćaj, razvoj privrede i turizma. Generalni projekat za brzu cestu Bijeljina – Sokolac urađen je prije dvije godine. Pretprošle godine je potpisan Memorandum o međusobnoj saradnji na projektu izgradnje sa kineskom kompanijom Shandong. Projekat će se, kao i svi veliki projekti u regionu, finansirati iz kredita čiji će garant biti Vlada Republike Srpske. 

Tokom sastanka, gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović uputio je molbu resornom ministru Čubriloviću da ovo ministarstvo finansira rekonstrukciju magistralnog puta Karakaj-Divič u dužini od 8 kilometara. Riječ je o prometnoj dionici kojom dnevno pređe više od 20 000 vozila, a koja je prilično oštećena i koja je posljednji put rekonstruisana prije 21 godinu.

U cilju poboljšanja putne infrastukture i podizanja nivoa bezbjednosti saobraćaja na području Grada, u Zvorniku će ove godine biti realizovan projekat izgradnje puta Zvornik-Šćemlija-Oraovac, u dužini od 2,4 kilometra. Na ovaj način će se rasteretiti saobraćaj na dionici Zvornik – Karakaj i ujedno omogućiti da se iz centra grada u Oraovac stigne za manje od pet minuta.

kinezi zvornik

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije