projekat na javnom uvidu

Hoće li farma Marena dobiti dozvolu za gradnju štale muznih krava

04.04.2024. 10:18 / Izvor: Akta.ba
KRAVE

Postojeći kapacitet farme je 200 muznih krava, a dogradnjom je planirano proširenje na dodatnih 175 grla.

Farma Marena iz Posušja zvanično je započela proceduru dobijanja dozvole za proširenje proizvodnog kapaciteta uz dodatnu gradnju štale muznih krava i pripadajuće lagune, saznaje Akta.ba

Naime, Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na javni uvid "projekat" proširenja proizvodnog kapaciteta postojeće farme i gradnju štale muznih krava.

I iz Općine Posušje su za Akta.ba potvrdili da je zahtjev u postupku, te da se čeka potrebna dokumentacija, između ostalih, i okolišna dozvola.

Postojeći kapacitet farme je 200 muznih krava, a dogradnjom je planirano proširenje na dodatnih 175 grla.

Kako je ranije najavljeno novi objekt farme Marena u Posušju, trebali bi biti najsavremeniji u ovom dijelu Evrope. Moderna oprema, uključujući robote za mužnju, te madrace za krave je nabavljena i čeka izgradnju objekta, odnosno građevinsku dozvolu.

"To će biti prva novoizgrađena farma u BiH u kojoj će biti postavljeni roboti za mužu. U našoj zemlji ima nekih farmi u Republici Srpskoj, gdje su oni nadograđivani u postojeće objekte", izjavio je ranije Mario Mitar, farm menadžer.

farma

U Zahtjevu za prethodnu procjenu uticaja na okoliš je navedeno da će budući objekti biti smješteni na istočnom dijelu parcele u relativnoj ravnini ispod postojećih objekata farme (štale i lagune).

U samom istočnom djelu parcela je smještena laguna za gnojovku, kružnog oblika, dimenzionirana za potrebe šestomjesečnog deponiranja gnojovke u skladu s direktivama. Štala će biti opremljena opremom za moderni uzgoj mliječnih krava sve u skladu s Evropskim smjernicama i dobrobiti životinja.

Cjelokupan tehnološki projekt štale, kako je navedeno, usklađen je s najvišim standardima za mliječno govedarstvo te doprinosi dobrobiti životinja. Projektna rješenja su takva da ne ometaju ili ugrožavaju zdravlje ljudi niti su prijetnja za isto, te nemaju negativan utjecaj na okoliš, buku, promet, vizualni kvalitet, floru i fanu.

MJEŠTANI PROTIV GRADNJE

Podsjećamo, mještani Osoja ranije su se žalili da se otpad s farme izlijeva u polje, na brojna privatna zemljišta te strahuju zbog širenja kapaciteta.

No, kako je navedeno u Zahtjevu za prethodnu procjenu uticaja na okoliš planirana je izgradnja nepropusne podloge u lagunama čime je spriječen doticaj gnojovke ili otpadnih voda s farme s podzemnim i površinskim vodama.

Objekti imaju nepropusni betonski pod. Postojeća i novoplanirana štala imat će sistem odvodnje oborinskih voda čime je spriječeno proticanje istih za vrijeme kišovitog vremena.

E.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije