Utvrđuju činjenično stanje

O nesreći u Bijeloj – Oglasilo se ministarstvo

09.04.2024. 14:25 / Izvor: bljesak.info
odron

Foto: Bljesak

Povodom nesreće koja se dogodila na lokalitetu Bijela kod Mostara.

Povodom incidenta koji se dogodio u subotu 6. travnja na lokalitetu Bijela kod Mostara, Ministarstvo gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije, putem nadležne županijske rudarske inspekcije, vrši ispitivanje svih okolnosti koje su dovele do nesreće, potvrđeno je za Bljesak.info. 

''Informirani smo da i nadležne županijske inspekcije za okoliš i vodoprivredu, utvrđuju činjenično stanje, svaka u okviru svoje nadležnosti. Nakon što se utvrde sve okolnosti, Ministarstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o navedenom, te poduzeti sve zakonom propisane radnje i mjere'', naveli su kratko u svom odgovoru iz ovog Ministarstva. Naš upit o koncesiji koja je izdana poduzeću HP Investing d.o.o., za eksploataciju mineralne sirovine tehničkog građevinskog kamena krečnjaka na ovom lokalitet, te poštuju li se sve predviđeno tim Ugovorom, iz nadležnog ministarstva nisu dali odgovor. Grad i ministri Kako doznajemo, Grad Mostar je zatražio službeno očitovanje o ovoj nesreći, a i federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder, tijekom jučerašnje sjednice Vlade FBiH koje se održavala u Mostaru, o prvim koracima koji se planiraju poduzeti razgovarala je sa županijskim minstrom Trgovine, turizma i zaštite okoliša, Emilom Balavcom.

Od poduzeća HP Investing d.o.o. Mostar, kojemu je Vlada HNŽ dodijelila koncesiju za eksploataciju mineralne sirovine tehničkog građevinskog kamena krečnjaka na ovom lokalitetu, još uvijek nismo dobili povratnu informaciju o valjanosti dozvola, kao ni o prvim koracima koje planiraju poduzeti kako bi sanirali nastalo. Velika šteta nanesena je i rijeci Bijeloj, koja je pregrađena na ovom lokalitetu, te su kako je za ranije za Bljesak.info potvrdio predsjednik Ribarskog društva USR Neretva 1933. Mostar, Neđad Selimotić, ribari dobili obećanje od investitora da će prvi koraci biti oslobađanje samog korita ove rijeke. ''Naš ribočuvar je odmah bio na licu mjesta, napravio je zapisnik što se dogodilo, nakon čega je to preuzela policija, jer se za sad gore ne može prilaziti, dok je istraga u tijeku i dok očevid ne bude gotov. Nešto ribe je ostalo, međutim nisu to velike količine i trenutno tu ribu gore ne može nitko ni uhvatiti. No, njoj se sada nište ne može dogoditi, ona će preživjeti jer dotok vode postoji, tako da nije sve baš totalno zatvoreno. To su prve informacije koje smo imali s terena'', rekao je ranije Selimotić za Bljesak.info. 

Obećanje od investitora

Naveo je kako su odmah nakon nesreće kontaktirali i vlasnika ovog poduzeća, Hasu Pekušića, od kojeg su dobili obećanja kako će svu mehanizaciju okrenuti u čišćenje samog korita rijeke. ''Nikome nije drago što se ovo dogodilo. Investitor je član našeg društva te smo dobili obećanje kako će se uraditi sve moguće da se sanira napravljeno, te da se što skorije oslobodi taj put'', rekao je ranije Selimotić tvrdeći kako je i sam investitor pretrpio ogromnu štetu. 

Inače, Koncesija je ovom poduzeću dodijeljena 2016. godine na razdoblje od 21 godinu, a njome je obuhvaćena eksploatacija mineralne sirovine tehničkog građevinskog kamena u ukupnoj količini 836.516 m3. 

Podsjećamo, u subotu u ranim večernjim satima, oko 18 i 30 sati, došlo je do aktiviranja klizišta, kada je velika količine kamena zbog miniranja kamenoloma završila u rijeci.

"Prilikom pada velika količina kamena je zatrpala automobile koji su se nalazili na cesti, dva automobila su završila u rijeci, dok se za jednim automobilom traga jer se ne zna nalazi li se pod odronom ili u vodi. Na sreću, automobili su u vlasništvu planinara koji u trenutku nesreće nisu bili u istim. Prema trenutnim informacijama ljudskih žrtava nema", priopćeno je ranije iz FUCZ-a.

Ozlijeđene su dvije osobe od kojih se jedna nalazila u čamcu koji je oboren prilikom pada odrona u rijeku i time prouzrokovao rast vodostaja i veliki val. Druga ozlijeđena osoba se nalazila na obali u trenutku nesreće.

Obje osobe su medicinski zbrinute. Policija još uvijek osigurava mjesto nesreće, istraga je prekinuta zbog noći i nastavljena u nedjelju u ranim jutarnjim satima. Također, naselje Bijela je je u tom razdoblju ostalo bez električne energije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije