200 RADNIH MJESTA

Italijanski investitori u Bosni i Hercegovini grade svoju najveću fabriku

11.04.2024. 08:03 / Izvor: SRNA
GRADIŠKA

Foto: RTV Gradiška

Italijanski investitori u Bosni i Hercegovini grade svoju najveću fabriku, a predsjednik Vlade Republike Srpske posjetio je jučer fabriku.

Italijanski investitori u Bosni i Hercegovini grade svoju najveću fabriku, a predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, posjetio je jučer fabriku "PMP Jelšingrad – FMG" u Gradišci kako bi se upoznao s napretkom projekta.

Višković je novinarima izjavio nakon razgovora s rukovodstvom "Jelšingrada" i obilaska pogona da je ova fabrika 100 posto vlasništvo italijanske kompanije, koja je uložila u nju iz EU. Vlasnik grupacije je Luiđino Poco.

Nova investicija će rezultirati otvaranjem 200 novih radnih mjesta. U prvoj fazi, investicija će iznositi 80 miliona KM, a planira se zapošljavanje 100 radnika, dok će u drugoj i trećoj godini biti dodatnih 200 radnika.

"Ova fabrika u Gradišci stvara profit i na osnovu toga, uz podršku lokalne zajednice i uslove koje pruža Vlada Republike Srpske, vlasnik ove kompanije odlučio se za daljnje investicije u oblasti, uključujući gradnju najveće investicije u grupaciji u Aleksandrovcu, gradu Laktaši", izjavio je Višković.

Višković ističe da je "PMP Jelšingrad – FMG" društveno odgovorna firma, koja aktivno doprinosi zajednici kroz podršku sportu, obrazovanju, kulturi i drugim interesnim područjima.

Ova italijanska grupacija, prema Viškovićevim riječima, aktivna je u mnogim zemljama, uključujući Kinu i Indiju, te je ponosan što su izabrali Republiku Srpsku za svoja ulaganja.

On je rekao da su u "PMP Jelšingrad - FMG" zaposleni mladi ljudi, te istakao da se mnogi radnici koji odu u zapadnu Evropu vraćaju u ovu fabriku. 

"Republika Srpska nije izolovana, ima svoj put, pravac, svoje investicije", dodao je Višković. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije