Zelena energija

Uskoro izgradnja solarne elektrane od 100 megavata na Sokocu

26.05.2024. 10:39 / Izvor: SRNA
solari

Na Sokocu će uskoro biti započeta izgradnja velike solarne elektrane od 100 megavata.

Na Sokocu će uskoro biti započeta izgradnja velike solarne elektrane od 100 megavata, najavio je danas predsjednik Privrednog savjeta i načelnik ove opštine Milovan Bjelica.

Bjelica je rekao da je Sokolac među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i BiH u cjelini prepoznao značaj i ulogu zelene energije.

On je tokom izlaganja na sjednici Privrednog savjeta predstavio projekte na kojima opština aktivno radi, ističući infrastrukturne i projekte koji se odnose na razvoj turizma, zelene privrede i poljoprivrede, saopšteno je iz Opštinske uprave.

"Ulažemo velike napore da formiramo slobodnu poslovnu zonu Sokolac. Na tom putu brojni su izazovi i obaveze na koje moramo da odgovorimo. Ovaj savjet osnovali smo kako bi kroz saradnju sa Privrednom komorom Republike Srpske dobili sertifikat za povoljno poslovno okruženje u Jugoistočnoj Evropi", rekao je Bjelica.

Prema njegovim riječima, ovim sertifikatom Sokolac bi dodatno otvorio privrednicima iz Evrope i svijeta, ali i lokalnim kompanijama, poslovanje sa svijetom.

Bjelica je naveo da je od krucijalne važnosti da sačuva carinu na Sokocu, jer postoje pokušaji da se premjesti u Istočno Novo Sarajevo.

"Prostornim planom Republike Srpske, carina je predviđena na Sokocu i zahtijevamo da se to poštuje. Sokolački privrednici su u velikom broju izvozno orijentisani, te je potreba za carinom više nego jasna. Naši planovi i aktivnosti na formiranju slobodne poslovne zone usko su povezani sa sadašnjom carinom i osnivanjem zajedničkog preduzeća sa Vladom Republike Srpske", naglasio je Bjelica.

Privredni savjet trenutno čini 15 članova i predstavlja savjetodavno tijelo koje ima za cilj da bude formalan i organizovan okvir za javno-privatni dijalog.

Savjet djeluje organizovanjem tematskih sjednica kojima prethode pripremne aktivnosti, kroz koje se dobija detaljan pregled stanja u određenoj oblasti, te definišu prijedlozi i inicijative za poboljšanje i unapređenje poslovanja.

Na današnjoj sjednici data je puna podrška ostanku carine na Sokocu i formiranju slobodne poslovne zone na prostoru nekadašnje "Nove Romanije".

Ovom prilikom upućen je poziv privrednicima da se formiraju strukovna udruženja, od ugostitelja, preko pekara, do drvoprerađivača i ostalih, kako bi preko njih bili dio Privrednog savjeta opštine Sokolac, onako kako je su to uradili proizvođači mlijeka, jer to omogućava kvalitetnu zastupljenost privrede u ovom savjetu i u interakciji sa višim nivoima vlasti i međunarodnim organizacijama.

Članovi obnovljenog Privrednog savjeta mogu biti svi društveno odgovorni privrednici sa područja opštine Sokolac, kao i oni koji posluju u ovoj lokalnoj zajednici i zainteresovani su za razvoj i napredak lokalne zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije