Tri miliona maraka za obnovu Fejićeve ulice u Mostaru

28.05.2013. 07:40 / Izvor: eKapija.ba
Tri miliona maraka za obnovu Fejićeve ulice u Mostaru

Kompletna cijena radova na obnovi jedne od najprometnijih gradskih ulica u Mostaru, na potezu od Muzičke škole do Male tepe, prema projektu iznosi oko tri miliona maraka.

Napokon kreće u realizaciju isporuka ACO proizvoda za dugo najavljivani projekat "Uređenje ulice braće Fejića", koji se realizuje u cilju vraćanja prijeratnog izgleda Mostaru, a kako je potvrđeno u Odjelu za urbanizam i građenje Grada Mostara, radovi su počeli 2. travnja, a radi se u fazama.

Prva faza podrazumijeva radove na parteru Muzičke škole i Hadžajlića sokaku, Husrefovića sokaku i ulici iza Muzičke škole.

Radove izvodi Amitea d.o.o. Mostar, a nadzor Interprojekt d.o.o. Mostar.

Kompletna cijena radova na obnovi jedne od najprometnijih gradskih ulica u Mostaru, na potezu od Muzičke škole do Male tepe, prema projektu iznosi oko tri miliona maraka. Za sada su osigurana sredstva od Komisije gradskog područja Stari grad u već spomenutoj visini, dok je planirano preostala dva miliona izdvojiti iz ovogodišnjeg budžeta. Projekat je jako složen i radiće se u fazama, što će zahtijevati dosta vremena i zbog čega radovi neće biti okončani do početka ljetne turističke sezone, već u sami cik.

Radit će se na tom principu da se neće ometati kretanje pješaka Fejićevom ulicom, niti će se narušiti mir tamošnjih stanara, niti će se uticati na turističku sezonu, koja se već zahuktava, rečeno je u odjelu.

Već iduće sezone, turisti koji posjete Mostar imat će priliku vidjeti Fejićevu ulicu u novom i boljem izdanju, kakvo i dolikuje jednoj od najprometnijih ulica u istočnom dijelu Mostara.

Projektom je planirano da se uređenje Fejićeve ulice izvrši pločama, koje će predložiti UNESCO, a relacija na kojoj će se raditi je od trga Musala pa sve do ulaska u stari dio grada. Radovi će, takođe, uključivati i rekonstrukciju kompletne podzemne infrastrukture i uličnog mobilijara na tom dijelu. Takođe, pored glavnog šetališta, u projektu je uređenje i jednog dijela malih uličica koje su unutar spomenute ulice.

Jedna od njih je Trg 1. maja, na kome je, pored popločavanja partera, planirano i postavljanje fontane. Time ne samo da će se uljepšati jedna od najprometnijih ulica u istočnom dijelu Mostara, nego će od tada biti prilagođena samo pješacima.

(novasloboda.ba)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije