Ulaganja vrijedna više od 22 milijuna kuna u park prirode Papuk

15.08.2013. 08:51 / Izvor: Business.hr
Ulaganja vrijedna više od 22 milijuna kuna u park prirode Papuk

U Park prirode Papuk, dio UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova, uložit će se više od 22 milijuna kuna za izgradnju Geo-info centra u Voćinu i dva milijuna kuna za uređenju Eko točke Jankovac.

U Park prirode Papuk, dio UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova, uložit će se više od 22 milijuna kuna za izgradnju Geo-info centra u Voćinu i dva milijuna kuna za uređenju Eko točke Jankovac, a obje lokacije posjetio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Nenad Strizrep.

Izgradnja budućeg Geo-info centra, čija je planirana vrijednost 22,5 milijuna kuna, financirat će se iz strukturnih fondova Europske unije, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

"Ulaganja vrijedna više od 22 milijuna kuna u Geo-info centar u Voćinu, u prvom i jedinom hrvatskom geoparku Papuk, ovom će kraju dati novu mogućnost za razvoj i napredak", izjavio je Strizrep prilikom službenog posjeta Parku prirode "Papuk" gdje se na sastanku s ravnateljicom Javne ustanove "Park prirode Papuk" Kristinom Kožić upoznao s radom te javne ustanove na zaštiti i očuvanju parka.

Geo-info centar jedinstven je, originalan turistički projekt koji može dati veliki doprinos razvoju ratom pogođenog i slabije razvijenog voćinskog područja, ističe se u priopćenju Ministarstva. S obzirom da će biti u neposrednoj blizini kod nas jedinstvenog i najstarijeg geološkog spomenika prirode "Rupnica", kojeg karakterizira izraženo stubasto lučenje vulkanskih stijena, Strizrep je istaknuo kako povezivanje ta dva lokaliteta u jedinstvenu ponudu daje velike mogućnosti za razvoj školskog i edukativnog turizma.

Pomoćnik ministra obišao je i Jankovac gdje se iz sredstava Ministarstva zaštite okoliša i prirode putem Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP) planiraju radovi u vrijednosti oko dva milijuna kuna na uređenju Eko točke Jankovac, čijom se izgradnjom želi zaokružiti ponuda tog izletničkog lokaliteta poznatog po Jankovačkom slapu, koji se preljeva preko 30-metarskih sedrenih barijera.

Papuk je proglašen zaštićenim područjem zbog iznimne geološke, biološke i kulturne raznolikosti. Prepoznata je i vrijednost njegova geološkog nasljeđa te je 2007. proglašen prvim hrvatskim geoparkom, članom europske mreže geoparkova i UNESCO-ove svjetske mreže geoparkova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije