Mostar: U probni rad pušteno postrojenje za preradu komunalnog otpada

24.10.2013. 08:42 / Izvor: Fena
Mostar: U probni rad pušteno postrojenje za preradu komunalnog otpada
OTVORI GALERIJU

Postrojenje za preradu miješanog komunalnog otpada na lokalitetu deponije Uborak kod Mostara jučer je pušteno u probni rad u nazočnosti predstavnika Grada Mostara.

Postrojenje za preradu miješanog komunalnog otpada na lokalitetu deponije Uborak kod Mostara jučer je pušteno u probni rad u nazočnosti predstavnika Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije te Europske unije, koja je putem IPA fonda financirala ovaj projekt vrijedan 2.345.000 eura.

Obraćajući se nazočnima, direktor Javnog poduzeća Uborak Abdurahman Bećirović kazao je kako je svrha ovog postrojenja da se poboljša kvaliteta upravljanja otpadom u mostarskoj regiji  i to kroz povećanu brigu o zaštiti okoliša, čovjekova zdravlja te kroz financijsku održivost upravljanja otpadom.

"Ovo postrojenje omogućava da se otpad sortira po vrstama materijala te reciklira s ciljem stvaranja novih proizvoda  za tržištu, a na ttemelju održivog razvoja i zaštite okoliša", kazao je Bećirović.

Dodao je kako se postrojenje nalazi u hali površine 2400 metara, te da mu je kapacitet 15 tona otpada na sat.

Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, izrazila je zadovoljstvo događajem, istaknuvši kako je ovo postrojenje značajno, ne samo za Mostar, već i za cijelu regiju.

"Ovo je postrojenje jako bitno za regiju jer jer će se njegovim radom smanjiti emisija uglijčnog dioksida (CO2) u zraku,a osim toga, iz otpada će se izdvajati, odnosno reciklirati svi materijali koji se mogu prerađivati", kazala je Komadina, zahvalivši svima koji su pomogli da se ovo postrojenje sagradi.

Inače, postrojenje za sortiranje komunalnog otpada izradila je, isporučila i mornitala hrvatska tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

foto:novasloboda.ba

 

 

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije