Nakon pribavljanja građevinske dozvole, kreće renoviranje pijace u Mostaru

07.11.2013. 10:47 / Izvor: eKapija.ba
Nakon pribavljanja građevinske dozvole, kreće renoviranje pijace u Mostaru

Revitalizacija pijace Tepe u Mostaru je projekat koji je planiran da se odradi u dvije faze. Kako za eKapija.ba kaže Maja Kajtaz, direktorica Tržnice - Pijace d.o.o. Mostar, riječ je o veoma zahtjevnom zadatku

Revitalizacija pijace Tepe u Mostaru je projekat koji je planiran da se odradi u dvije faze. Kako za eKapija.ba kaže Maja Kajtaz, direktorica Tržnice - Pijace d.o.o. Mostar, riječ je o veoma zahtjevnom zadatku, za koji su potrebna prilično velika finansijska sredstva.

Kako smo pisali prije nekoliko mjeseci, radiće se potpuno renoviranje otvorenog dijela pijace. Krenuće se ispočetka, rušiće kamene stolove, te postaviti pokretne, tako da će pijaca imati još jednu namjenu. Naime, tu će se u poslijepodnevnim satima moći održavati sajmovi, predstave, koncerti i slično.

No kako priča Kajtaz, renoviranje još nije počelo i trenutno su u fazi dobijanja građevinske dozvole, nakon čega bi krenuli sa obnovom Tepe. Obzirom da žele da kupci imaju stalno njihove usluge, a i da trgovci ne prestaju sa radom, radiće projekat u fazama.

Naglašava kako i trgovci, ali i građani sa nestrpljenjem čekaju početak radova.

„Na Glavnoj  pijaci u Mostaru, poznatijoj u narodu kao Tepa, u posljednje dvije do tri godine posjećenost građanstva je prilično smanjena. Razlog slabe posjećenosti je velika ekspanzija domaćih i stranih trgovačkih lanaca u gradu, njihova raznolika ponuda i cijene kojima mali domaći proizvođači ne mogu konkurirati. Dakle, da bismo privukli naše građane i oživjeli onaj stari duh koji je ovaj dio grada imao i mjesto gdje su se ljudi vrlo rado i često okupljali, neophodno je renovirati pijacu“, priča Kajtaz.

Prva faza obnove pijace je već završena prošle godine, kada se radila izgradnja javnog toaleta i renoviranje upravne zgrade.

„Javni toalet je izgrađen sredstvima Projekta Španjolske vlade i Grada Mostara, te je pušten u rad u toku 2012.godine, negdje potkraj sezone kada nas turisti manje obilaze, a koji su naša veoma važna klijentela, pored građana Mostara“, ističe ona.

Javni toalet je smješten u prizemnom dijelu zgrade Tepa na 60m2, kompletan je u pločicama, ima četiri muška i četiri ženska toaleta, jedan taoalet za invalide sa mogućnošću za tuširanje, mušku i žensku kabinu za tuširanje, pisoare. Nisu zaboravili ni najmlađe, pa su obezbjedili i jednu  prostoriju za presvlačenje beba.

Zgrada Tepe je također renovirana i u njenom sastavu se nalaze kancelarije Uprave i  prostor sa rashladnim vitrinama i komorom, koje služe za prodaju mliječnih i suhomesnatih proizvoda, jaja, ribe i sl. Ovaj prostor zadovoljava sve higijensko-tehničke uslove.

„Druga faza Plana sadrži razne ponude za posjetioce grada, kao i za cjelokupno građanstvo. Predmet glavnog projekta je otvoreni djelimično natkriveni prostor gradske pijace. Poslovni kompleks se sastoji od više manjih objekata koji će biti  dovedeni u odgovarajuću namjenu u skladu sa Planom očuvanja i razvoja Starog grada u Mostaru, odnosno sa Regulacionim planom Starog grada Mostar (Master Plan)i vanjskog prodajnog prostora koji je potrebno urediti i oblikovati, kako bi cijeli kompleks bio usklađen sa navedenim Planom. U navedenom sadržaju trgovci će pored voća i povrća, prodavati i hercegovačke delicije, suvenire i sl.“, kaže Kajtaz.

Procjena vrijednosti ove investicije iznosi aproksimativno od 750.000,00 do 950.000,00 KM. „Finalnu vrijednost investicije će odrediti ponude izvođača radova na tenderu“, navodi direktorica firme Tržnice – Pijace Mostar.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije