Trišić-Babić: Jasan interes ruskih investitora za BiH

14.02.2014. 10:11 / Izvor: eKapija.ba
Trišić-Babić: Jasan interes ruskih investitora za BiH

Ubrzani ulazak ruskih kompanija, prije svega "Sberbank" i "Gasprom", jasno ukazuju na interes investitora iz Ruske Federacije za ulaganje u BiH.

Ubrzani ulazak ruskih kompanija, prije svega "Sberbank" i "Gasprom", jasno ukazuju na interes investitora iz Ruske Federacije za ulaganje u BiH, izjavila je jučer zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova BiH navodi se da je Babićeva predvodila delegacju MIP-a BiH tokom današnjih političkih konsultacija sa MIP-om Ruske Federacije koje je predvodio zamjenik ministra inostranih poslova Aleksej Meškov.

Ona je istakla dobre odnose dvije zemlje na bilateralnim i na multilateralnom planu, a nivo i kontinuitet konsultacija je sigurno doprinio tome.

Bavićeva je ukazala na poboljšanje odnosa u regionu, te podršku Rusije projektima regionalne saradnje, prije svega infrastrukturne energetske projekte kao što je "Južni tok".

Meškov je naveo važnost nedavno potpisanog Sporazuma o uzajamnim putovanjima, čije efekte već osjećaju državljani obje zemlje, kao i uspostavljanje avionske veze Moskva - Sarajevo - Moskva.

On je naglasio da dobri i bilateralni odnosi prate i ekonomske, jer se robna razmjena između dvije zemlje utrostručila u protekle tri godine, a tome bi još više moglo doprinijeti potpisivanje odgovarajućih bilateralnih sporazuma.

Meškov je istakao i dalje unapređenje saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture koje je u završnici rezultiralo stipendiranjem 22 studenata iz BiH koje će omogućiti njihovo studiranje, stažiranje i stručno usavršavanje u Ruskoj Federaciji u 2014. godini.

Obostrano je konstatovano da se treba što prije naći način za rješavanje klirinškog duga bivšeg SSSR-a prema BiH i duga BiH prema Ruskoj Federaciji za isporučeni gas.

Razmijenjena su mišljenja o multilateralnoj saradnji i inicijativama, u kojima obje zemlje učestvuju, te ocijenjen značaj održavanja političkih konsultacija između dva ministarstva i dogovoreno da to bude redovno. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije