Brojni projekti u Mostaru ne miču se s mrtve točke

04.03.2014. 08:24 / Izvor: Dnevni list
Brojni projekti u Mostaru ne miču se s mrtve točke

Mostar je već duži niz godina mjesto gdje se izvode brojni radovi, no svi ti projekti odavno su premašili svoje rokove dokad su trebali biti završeni, a pola tih projekta zastalo je i prije početka prve faze izgradnje.

Mostar je već duži niz godina mjesto gdje se izvode brojni radovi, no svi ti projekti odavno su premašili svoje rokove dokad su trebali biti završeni, a pola tih projekta zastalo je i prije početka prve faze izgradnje. Najbolji primjer toga je sportska dvorana u gradu Mostaru koja se gradi od kraja osamdesetih godina, a radovi se još uvijek izvode u prizemlju. Postoje tako određeni projekti koji su tek započeti, a i oni koji se, na svu sreću, bliže svom kraju.

Radovi u gradu

Jedan od projekata koji Mostar pretvaraju u veliko gradilište je i onaj obnove Fejićeve ulice s čijom se rekonstrukcijom započelo 2013. godine, u mjesecu travnju, a u koju je uloženo 1,194.556,17 maraka, te čiji je završetak radova bio predviđen u roku od 120 dana, no radovi još uvijek traju.

Trenutačno se radi na popločavanju početka ulica, nakon što su postavljenje cijevi za vodovod i kanalizaciju, PTT i elektrokabeli. Nakon toga nastavlja se obnavljati ulica prema nekadašnjem “Krašu”, dok je trg Musala već završen. Time bi Mostar trebao dobiti još jedan novouređeni prostor i trg zajedno sa Španjolskim trgom. Aktivni su i radovi na prostoru nekadašnje mljekare “Movita” na čijem će prostoru niknuti novi stambeno – poslovni kompleks, potvrdio je u prošlom razgovoru  i sam Ilija Vrljić, mostarski poduzetnik i jedan od vlasnika ovog prostora.

Stambeno-poslovni kompleks raspolagat će s 200 stanova te parkiralištem s oko 300 mjesta, što je jedan od većih projekta, a poznati mostarki poduzetnik također gradi još jedan stambeno-poslovni objekt u naselju Rudnik, gdje su radovi također aktivni i zgrada je skoro završena, dok će se zgradu na prostoru nekadašnje mljekare početi graditi početkom ljeta. Osim stambeno-poslovnih kompleksa koji se sve više izgrađuju u Mostaru, također se provodi i rekonstrukcija hotela “Mostar” koji će poprimiti potpuno novi izgled, a u punom sjaju bi trebao zasjati do početka ove turističke sezone.

No, istu sreću nemaju drugi objekti u gradu. Primjerice, mnogo se polemike vodilo oko prostora nekadašnjeg imanja “Nardelli”. I na tom mjestu spekuliralo se da bi trebao ‘niknuti’ poslovni kompleks ili pak veliko parkiralište. No, za sada ovaj prostor služi kao lunapark za djecu. Hotel “Neretva”  također je u javnosti predstavljen kao jedan od velikih projekata koji će zasjati u svom punom sjaju. No, za sada je ovaj objekt još uvijek samo ruševina koja čeka bolje dane. Njegovu sudbinu dijeli i hotel “Ruža ” koja je također u izgradnji i nema velikog pomaka. Završetak  radova čeka i dogonajavljivani novi most “Avenija – Sutina” čija gradnja seže u 2008 godinu, no još uvijek nije završena.

Projekti na čekanju

Od svega toga jedini projekti koji su započeli s gradnjom i u tijeku su većinom su u vlasništvu privatnika koji podižu stambeno-poslovne komplekse, dok većina dogo najavljivanih i raskošnih novih projekata koji bi trebali uljepšati grad još uvijek stoji na mjestu, te se oko njih ništa pretjerano ne događaja upravo zbog neriješenih brojnih imovinsko-pravnih odnosa. Pitanje je vremena hoće li neki od najavljenih projekta ikad dočekati svoj kraj te zasjati u punom sjaju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije