Rekonstrukcija Kapetanove kule u Bihaću do kraja 2014.

08.04.2014. 10:51 / Izvor: eKapija.ba
Rekonstrukcija Kapetanove kule u Bihaću do kraja 2014.

Rekonstrukcija Kapetanove kule u Bihaću, u kojoj se nalazi muzej trebalo je da bude završena prošle godine. Međutim, zbog izostanka 50.000 KM iz kantonalnog budžeta, koliko je potrebno za njen završetak, to se nije desilo.

Rekonstrukcija Kapetanove kule u Bihaću, u kojoj se nalazi muzej trebalo je da bude završena prošle godine. Međutim, zbog izostanka 50.000 KM iz kantonalnog budžeta, koliko je potrebno za njen završetak, to se nije desilo. Projekat provodi Zavod za kulturno naslijeđe, a u Muzeju USK-a nadaju se da će radovi biti završeni ove godine, kako bi mogli započeti sa realizacijom novih muzejskih postavki, koje su planirane.

Kapetanova kula u Bihaću, kao i ostali spomenici kulture, stradala je u proteklom ratu, a i "zub vremena" učinio je svoje. Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa USK-a stoga se odlučio za projekat njene potpune rekonstrukcije, odnosno revitalizacije, od čijeg je početka prošlo već tri godine i još nije završen. Ukupna vrijednost radova je oko 220.000 KM. Najveći dio je završen, međutim rekonstrukcija još nije okončana.

"Sada je u Kapetenovoj kuli ostalo još da se urade kompletne instalacije i da se kompletni drveni dijelovi ponovo tretiraju, te da se Kapetanova kula dovede u jednu situaciju da mi možemo onda tamo da realiziramo, odnosno postavimo muzejske postavke. Završetak Kapetanove kule je bio predviđen prošle godine, ali nisu obezbjeđena sredstva iz kantonalnog granta 50.000 KM, odnosno Zavod nije mogao doći do tih sredstava", kazao je Nijazija Maslak, direktor Muzeja USK-a.

Uporedo sa rekonstrukcijom Kule, Muzej USK-a krenuo je sa realizacijom novih muzejskih postavki. Prema riječima Maslaka, već je izrađen mobilijar za prizemlje Kule, čija je obnova završena, gdje će se vratiti arheološka izložba Unsko-sanskog područja u predhistoriji.

"Na prvom katu će doći nova izložba Unsko-sanskog područja u srednjem vijeku, potom na drugom katu potpuno nova izložba o Bihaćkoj kapetaniji. Već je urađena jedna velika maketa starog bihaćkog grada, ona je metar i po sa dva, i ona se već nalazi u Kapetanovoj kuli. Ona će biti sastavni dio te izložbe. Na trećem spratu je Kapetanova divanhana, koja je rađena u posljednjih deset godina", dodao je Maslak.

Maslak ističe da je samo u obnovu zidnog slikarstva Kapetanove divanhane do sada investirano oko 30.000 KM. Prema njegovim riječima, na četvrtom katu koji je potpuno obnovljen, bit će vraćena koncepcija likovne izložbe, za koju postoji više ideja. Još nije odlučeno, ali se razmišlja o postavci dijela grafika Dževada Hoze, koji bi se savršeno uklopio ili jednog ciklusa bogate kolekcije starih gradova USK-a, koja je nastajala kroz koloniju u posljednjih nekoliko godina.

(rtv usk)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije