Stotine institucija odbijeno na pozivu Federalnog ministarstva kulture

28.08.2020. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Stotine institucija odbijeno na pozivu Federalnog ministarstva kulture

Na listi se našao i Grad Mostar koji je aplicirao za projekat "Winterwill - Zimski grad i doček Nove 2021." i "Obljetnica obnove Starog Mosta i upisa na Listu UNESCO",

Na adresu Federalnog ministarstva kulture i sporta pristigle su stotine prijava na nekoliko objavljenih javnih poziva, a objavljeni su i odbijeni projekti i institucije zbog formalno-pravnih nedostataka.

Tako je Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, koja je aplicirala za pripremu i realizaciju knjige "Sintetička tehnologičnost u savremenoj  umjetnosti“, odbijena jer je nedostajala potvrda nadležnog ministarstva financija na Javnom pozivu "Transfer za institucije nauke i kulture od značaja za BiH".

Uvjerenje o poreznoj registraciji - identifikacijski broj falio je Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH kako bi promovisali rad prema tipovima publike.

Problem sarajevskog Narodnog pozorišta za odobrenje projekta "Monografija sto godina" bio je u neispravo popunjenom zahtjevu, tačnije, nedostajalo je vrijeme same realizacije.

Gazi Husrev-Begova biblioteka na potvrdi od banke nije imala upisan ID broj, te zato nije odobrena pomoć za "Održavanje kontinuiteta u obradi i digitalizaciji bibliotečke i arhivske građe".

Još jedna sarajevska kulturna ustanova našla se na spisku odbijenih. Radi se o Sarajevskom ratnom teatru "SARTR", kojem je u dokumentima nedostajala potvrda nadležnog ministarstva financija ili pravnog  lica na čije je ime  otvoren depozitni  račun.

Oko 100 institucija odbijeno za kulturu

Oko 100 institucija i projekata je odbijeno putem javnog poziva "Transfer za kulturu od značaja za Federaciju BiH".

Jedna od njih je i Fondacija "Sarajevo Navigator", koja nije dobila odobrenje za projekat "Ljeto na Žutoj tabiji" zbog nedostatka ID broja na potvrdi.

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH imalo je sličan problem sa projektom "Međunarodna pozorišna i filmska  konferencija o umjetnosti režije", ali je pored ID broja, falio i dokaz o realizovanim projektima.

Isti dokaz nedostajao je i Umjetničkoj galeriji BiH za projekat "Budimo odgovorni, spasimo baštinu!".

Na listi se našao i Grad Mostar koji je aplicirao za projekat "Winterwill - Zimski grad i doček Nove 2021." i "Obljetnica obnove Starog Mosta i upisa na Listu UNESCO", ali je odbijen zbog neovjerenog bilansa stanja, računa prihoda i rashoda, te neovjerenog rješenja o razvrstavanju djelatnosti.

Neovjeren Bilans stanja bio je nedostatak i KJP "Centar Skenderija" .

Općina Neum je također odbijena, dok je aplicirala za projekat "Međunarodni dani Mediterana Neum 2020.", jer sredstva iz prošle godine nisu opravdana do objave Javnog poziva.

Muzej Unsko-sanskog kantona aplicirao je za projekaz završetka i postavljanja postavljanje stalnih muzejskih postavki u klosteru, ali su imali problem sa pogrešnim aplikacijskim obrazcem, nedostajali su dokumenti pod rednim  brojevima 4, 5, 6 i 8, te Bilans stanja.

BZK "Preporod", Općinsko društvo Teočak odbijeno je  jer je potvrda od banke bila na ime Općinskog društva Preporod Teočak, a aplikant je BZK "Preporod" Sarajevo.

Problem sa nedostatkom dokumenta o realizovanim projektima imao je i Muzej ratnog djetinjstva iz Sarajeva koji je aplicirao za projekat "Istraživačke aktivnosti Muzeja ratnog  djetinjstva - video svjedočenja".

Općina Vitez je odbijena jer joj nisu opravdana sredstva iz prošle godine.

Grad Ljubuški je za projekat "Ljubuško kulturno ljeto 2020." odbijeno iz više razloga - nedostaje ID broj na potvrdi  od banke, ali i Rješenje o razvrstavanju te neovjereni  bilansi stanja i uspjeh.

Nogometni savez, Gradačac.. na spisku odbijenih za sport

Kada je riječ o Transferu za sport od značaja za FBiH, također je objavljen spisak odbijenih institucija, kojih je nešto manje od 300.

Grad Gradačac je tako odbijen za nabavku mobilijara na Gradskom stadionu Banja Ilidža jer su im nedostajali dokazi o prethodno realizovanim projektima.

Iz istih razloga, odbijen i sportski auto klub "Komotin" koji je ovim sredstvima želio realizovati auto trku "Plivska Jezera 2020".

Planinarsko društvo "Orlova stina" imalo je namjeru sanirati krovište u sportsko planinarskom domu "Blidinje", ali su odbijeni iz istih razloga. Kako je navedeno, dostavili su samo fotografije bez biltena, članaka..

Udruženje Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine odbijeno je zbog nedostatka aktuelnog izvoda iz registra.

Pogrešan aplikacijski  obrazac i nedostatak potvrda o  članstvu u jednom od  strukovnih saveza su bili problemi Sportskog saveza BiH koji je odbijen za dva projekta.

Na javnom pozivu "Transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa" odbijeno je oko 50 aplikanata.

Među njima je Općina Posušje koja nije opravdala sredstva iz prošle godine, a iz istog razloga odbijena je i Solana d.d.

I.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti