Prijedor: Nova toplana na biomasu u pogonu do sljedeće grijne sezone

17.11.2014. 13:37 / Izvor: eKapija.ba
Prijedor: Nova toplana na biomasu u pogonu do sljedeće grijne sezone

Kreditna sredstava za ovaj projekt im je prošli tjedan odobrio EBRD. Radi se o kreditu od 7 milijuna eura, a za njega su dobili i 2 milijuna eura donatorskih sredstava od Švedske razvojne agencije SIDA.

Toplana na biomasu koja će osim toplotne energije proizvoditi i električnu trebala bi već od sljedeće grijne sezone pružati usluge građanima Prijedora.

Naime, prethodno urađena studija izvodljivosti je ocijenila ovaj projekt isplativim, a prije nekoliko dana raspisan je I međunarodni javni poziv za projektiranje i izgradnju nove toplane I izražavanje interesa za konzultantski servis za ovoj projekt.

Zoran Knežević, tehnički voditelj projekta u Toplanama, kaže za eKapija.ba da je u sklopu njega predviđena izgradnja nove kotlovnice na drvnu biomasu sa postrojenjem za grijanje i proizvodnju električne energije.

Kreditna sredstava za ovaj projekt odobrila im je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Radi se o kreditu od 7 milijuna eura, a za njega su dobili i 2 milijuna eura donatorskih sredstava od Švedske razvojne agencije SIDA.

Sada je u tijeku dvostupanjska tenderska procedura EBRD-a. "U pitanju je međunarodni tender EBRD-a koji bi trebalo biti završen do kraja veljače/februara 2015. Onda slijedi gradnja. Očekujemo da će za sljedeću grijnu sezonu novo postrojenje biti pušteno u pogon’’, navodi Knežević.

Ova kompanije se odlučila na zaokret ka biogorivu je im trenutno poslovanje sa sadašanjim visokim cijenama mazuta postaje financijski neodrživo, kao što je slučaj I sa drugim toplanama diljem BiH.

Prelaskom na biomasu očekuju se jeftinije cijene grijanja, uspostava održivog poslovanje, te doprinos smanjenu emisije CO2 u zrak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije