Sokolac: Kogeneracijska energana rješenje za probleme gradskog grijanja

24.02.2015. 08:53 / Izvor: eKapija.ba
Sokolac: Kogeneracijska energana rješenje za probleme gradskog grijanja

Kogeneracijska energana bi u Sokocu riješila problem gradskog grijanja. U vlasništvu opštine, u Sokocu je trenutno mali sistem za grijanje, sa samo jednim kotlom na piljevinu i drvo. Radi se o starom kotlu sa 75 posto efikasnosti.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica održao je nedavno sastanak sa konsultantima Evropske banke, povodom definisanja projektnog zadatka Kogeneracijske energane za izradu studije opravdanosti.

Već više od godinu dana lokalna zajednica radi na ovom projektu koji bi bio-masu koristio kao obnovljivi izvor energije. Obavljeno je više razgovora sa potencijalnim investitorima, donatorima i finansijerima, te sa predstavnicima Svjetske banke koja je zainteresovana za ovaj projekat i sa čijim konsultantima se aktivno razgovara o izradi studije izvodljivosti i pripremi kompletne tenderske dokumentacije koji će raditi u saradnji sa Evropskom bankom.

Prema riječima načelnika Bjelice, na sastanku su definisani elementi projektnog zadatka za izradu Studije izvodljivosti ovog dokumenta.

"Projekat Kogeneracijska energana je kapitalni projekat sa komponentom tehničke podrške prije i u toku impllementacije. Iza nas je veliki broj sastanaka sa uspješnim ishodom. Evropska banka je obezbjedila 400.000 KM za potpuno finansiranje Studije izvodljivoti, kompletne dokumenatcije za pripremu tendera i objavljivanje tenderskog poziva za potencijalne investitore. Opština Sokolac se opredjeljuje za javno-privatno partnerstvo sa potencijalnim investitorima pa se nadamo da ćemo imati čvrstu podršku i povoljan kreditni aranžman za eventualnog investitora od strane Evropske banke", rekao je Bjelica i dodao da bi Opština Sokolac u projektu učestvovala sa svojim postojećim kapacitetima, što ne bi iziskivalo dodatna zaduženja i ulaganja.

Kogeneracijska energana bi u Sokocu riješila problem gradskog grijanja. U vlasništvu opštine, u Sokocu je trenutno mali sistem za grijanje, sa samo jednim kotlom na piljevinu i drvo. Radi se o starom kotlu sa 75 posto efikasnosti. Nedovoljan kapacitet postojećeg kotla, nizak stepen održivosti postojećeg sistema, te činjenica da toplana ljeti ne ostvaruje nikakve prihode, Kogeneracijsku energanu čini idealnim rješenjem ovih problema.

Načelnik Bjelica je još objasnio da bi kombinovana energana na bio-masu bila postavljena u blizini postojeće kotlovnice. Kapaciteti postrojenja bi za početak iznosili 4 MW toplotne i 1 MW električne energije. Opravdanost projektu daje činjenica da veliki broj zgrada i institucija nije povezan na sistem daljinskog grijanja, što bi se moglo obezbjediti uz ulaganje od 1.500.000 €.

Vrijednost projekta je, prema gruboj procjeni 5.100.000 €. Finansijski doprinos investitora iznosio bi oko 4,5 miliona €, dok bi opština Sokolac učestvovala sa oko 600.000 €.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije