Švedska SIDA donirala dva miliona eura za prijedorsku toplanu na biomasu

14.04.2015. 16:19 / Izvor: eKapija.ba
Švedska SIDA donirala dva miliona eura za prijedorsku toplanu na biomasu

Ugovor o grantu za izgradnju toplane na centralno daljinsko grijanje na biomasu danas su potpisali gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, te predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, Side i Toplane Prijedor.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić potpisao je danas sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD, švedske međunarodne  agencije za razvoj SIDA  i Toplane Prijedor  ugovor  o grantu za  izgradnji toplane za centralno daljinsko grijanje na osnovu biomase vrijedan 2 miliona eura.

Pavić je ovom prilikom istakao da je EBRD odobrila kredit u ukupnoj vrijednosti od 7 miliona eura prijedorskoj Toplani, gdje je garant grad Prijedor, a švedska SIDA je donirala  grant od dva miliona eura za rekonkstrukciju  kotlovnice  na biomasu

"Ovaj ugovor  je izuzetno važan, posebno  ako se zna da je ukupan prihod Toplane oko 4,5 miliona, a za nabavku mazuta se izdvaja oko 5,5 miliona maraka", rekao Pavić.

On je dodao da će se tokom realizacije ovog projekta mazut zamijeniti biomasom jer će se koristiti energent kojeg ima u okruženju ,a ujedno će Prijedorčani dobiti čistiji vazduh što je dio evrospke težnje smanjenja emisije štetnih gasova.

Pavić je dodao da je u toku analiza prispjelih tenderskih ponuda, te da se uskoro očekuje  izbor izvođača radova i početak gradnje novog energetskog postrojenja.

Šef predstavništva EBRD U Sarajevu  Ian Braun je istakao da se ova banka odlučila za podršku ovoga projekta, jer je ocijenjeno da BiH i pored  velikog šumskog bogatstva, malo koristi drvo kao energent.

"Mi sada vidimo Prijedor kao lidera u ovoj tehnologiji u BiH i smatramo da je ovaj projekat dobra demonstracija i dobar primjer za druge gradove u zemlji" rekao je Braun.

Predstavnik Ambasade Švedske u BiH i šef kancelarije SIDE u BiH Mari Bergstrom naglasila je da  švedska vlada  posebno vodi računa o zaštiti životne okoline.

"Drago nam je da  smo dio ovog projekta koji se odnosi na pobošljanje sistema daljinskog grijanja i da zajedno sa EBRD-om možemo doprinijeti njegovoj realizaciji", kazala je Bergstrom.

Ona je dodala da je ukupno učešće švedske SIDE u ovom projekt oko 2,8 miliona eura  grant sredstava.

Direktor Toplane a.d.Prijedor Ljiljana Despotović je izrazila nadu da će nova energetska postrojenja biti u funkciji, ako ne na početku, a ono sigurno  u toku naredne grejne sezone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije