Uređenje korita Rakitnice: Radovi vrijedni 2,8 miliona KM

04.08.2015. 15:53 / Izvor: Akta.ba
Uređenje korita Rakitnice: Radovi vrijedni 2,8 miliona KM

Opština Rogatica finansirala je kompletnu projektnu dokumentaciju i ostale troškove iz oblasti pravne regulative ovog projekta. Sredstva za radove dolaze od Evropske investicione banke.

U Rogatici su jučer i zvanično započeli radovi na uređenju korita rijeke Rakitnice vrijedni 2,8 miliona KM.

Prema riječima načelnika opštine Rogatica Tomislava Puhalca ovo je jedan od strateški važnih projekata za opštinu i njene stanovnike: "Realizovanjem ovog projekta u Rogatici ćemo riješiti dva veoma značajna problema koji nas muče već decenijama, pa i duže. Prvi je plavljenje sjetvenih površina rogatičkog polja i dijelova naselja, a to nam se dešavalo skoro svake jeseni i proljeća. Trpili smo ozbiljne materijalne štete. Drugi problem koji ćemo riješiti jeste trajna zaštita magistralnog vodovoda na relaciji Ziličina-Rogatica", rekao je načelnik Puhalac. On je naglasio da se ubrzano radi i na izradi projektne dokumentacije za uređenje korita Rakitnice na preostalom dijelu od crkve do stijena. "Čim dokumentacija bude gotova tražićemo investitora, a spremni smo i da iz budžeta opštine obezbijedimo dio sredstva za te potrebe", kazao je Puhalac.

Opština Rogatica finansirala je kompletnu projektnu dokumentaciju i ostale troškove iz oblasti pravne regulative ovog projekta. Sredstva za radove dolaze od Evropske investicione banke, a obezbijeđena su putem Programa hitnih mjera zaštite od poplava koji je Vlada RS usvojila na prijedlog JU „Vode Srpske“ i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Trenutno se radi na povećanju proticajnog profila i dijelu kamene takozvane „obaloutvrde“. „Radove izvodi konzorcij firmi „Prijedor putevi“ i „Keso promet“ iz Zvornika.

Rok završetka je kraj februara naredne godine. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti očekujemo da će radovi biti završen u ugovorenom roku“ izjavio je prisutnim novinarima direktor JU „Vode Srpske“ Dragan Anđelić. On je istakao da se radovi izvode na dvije lokacije, te da je ukupna dužina korita koja se uređuje 4,8 kilometara.

Kada sve bude završeno širina uređenog korita kretaće se od 8 do 11 metara, a sa obje strane nalaziće se zelene površine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije