TE Banovići na javnom uvidu: Kamen temeljac 2016.

03.11.2015. 12:41 / Izvor: Akta.ba
TE Banovići na javnom uvidu: Kamen temeljac 2016.

Dopuna studije - TE Banovići 350 MW i Hidroakumulacije Ramići nalazi se na javnom uvidu kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Dopuna studije - TE Banovići 350 MW i Hidroakumulacije Ramići nalazi se na javnom uvidu kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma, saznaje poslovni portal Akta.ba.

Vlada Federacije nedavno je dala saglasnost na predloženi Sporazum o strateškoj saradnji između RMU Banovići i kompanije Dongfang Electric Corporation Limited iz Kine, te istu informaciju podržao je i Predstavnički doma Parlamenta Federacije BiH čime su otkonjene neke od prepreka za početak dugonajavljivanog projekta.

U odgovorima na komentare Izmjene i dopune Studije o uticaju na okoliš izgradnje TE "Banovići" snage 350 MWe koje su dali Rudarski institut Tuzla i Ceteor Sarajevo naglašeno je kako će se izgradnjom TE „Banovići“ obezbjedit i najekonomičnije korištenje primarne energije uglja PK "Turija", "Grivice" i jame "Omazići".

Objašnjeno je kako će se u TE "Banovići" spaljivati rovni, a ne separisani ugalj, što ujedno smanjuje cijenu transporta i separisanja istog do TE Tuzla za 12,2 KM/t. Prema zaključcima iz pomenutih studija stepen iskorištenja TE "Banovići" bio bi veći od dosadašnjeg rada blokova TE "Tuzla".

Za ovaj projekat  osim Vlade Federacije i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije pozitivno se izjasnio Nadzorni odbor Rudnika, Općinsko vijeće Banovića i Privredna komoraTK.

Za projekt se trenutno rade pripreme dokumentacije neophodne za kreditnu aplikaciju čime se zaokružuje postupak izbora strateškog partnera, te stvaraju preduslovi za početak gradnje, odnosno postavljanje kamena temeljca koji je planiran sredinom 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta će biti oko 495 miliona eura, od čega se na cijenu EPC Ugovora odnosi 405.303.542 eura, na troškove finansiranja oko 72 miliona i troškove carina oko 17 miliona eura.

Ono što je jako važno jeste  da izgradnja bloka termoelektrane u Banovićima neće ugroziti rad bloka 6 Termoelektrane Tuzla.

"Narednih mjeseci bit će urađen plan potreba tuzlanske Termoelektrane za ugljem iz Rudnika Banovići", potvrdio je nedavno i generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Bajazit Jašarević.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije