Investicija oko pet miliona KM: U Trnovu planirana izgradnja dvije MHE

24.11.2015. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Investicija oko pet miliona KM: U Trnovu planirana izgradnja dvije MHE

​U Opštini Trnovo gradit će se dvije MHE, odnosno MHE Kijevo 2 i Hrasnica. Javni poziv za dodjelu koncesije već je objavljen. MHE Kijevo 2 gradit će se na rijeci Željeznici u naselju naselje Kijevo.

U Opštini Trnovo (Republika Srpska) gradit će se dvije MHE, odnosno MHE Kijevo 2 i Hrasnica. Javni poziv za dodjelu koncesije već je objavljen.

MHE Kijevo 2 gradit će se na rijeci Željeznici u naselju Kijevo. Procijenjena instalisana snaga ove MHE je 242 kW  sa godišnjom proizvodnjom od 1.250.000,00 kWh.

Akumulaciono – pribransko postrojenje sa protočnim režimom rada činit će: brana/prag u koritu rijeke, vodozahvat sa taložnicom i ulaznom građevinom, mašinska zgrada sa izlaznom vadom, te prokopano korito rijeke Željeznice nizvodno od mašinske zgrade.

Vrijednost investicije je 1.809.130,00 KM, a koncesija se dodjeljuje na period od 30 godina, računajući od dana zaključenja ugovora o koncesiji.

Inače, kako poslovni portal Akta.ba saznaje preduzeće ''Ruding'' d.o.o. Istočno Sarajevo je još u septembru ove godine Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banjaluka podnijelo zahtjeva za izdavanje ekološke dozvole za projekat MHE "Kijevo 2 na rijeci Željeznica.

Druga MHE koja se planira graditi na području ove opštine jeste "Hrasnica". Ova MHE će biti smještena na potoku Hrasnica u  naselju Turovi (u zoni Planinarskog doma "Treskavica" – uzvodno, do ušća Hrasnice u rijeku Željeznicu).

MHE "Hrasnica" je procijenjene instalisane snage do 250 kW i procijenjene godišnje proizvodnje od 1.035.000,00 kWh.

Vodozahvat MHE se locira u gornjem toku potoka Hrasnica na nadmorskoj visini od 1.217 m.

Mašinska zgrada će se locirati u blizini ušća Hrasnice u Željeznicu na nadmorskoj visini od 900 m.

Vrijednost investicije je 3.006.790,00 KM.

Rok za dostavljanje ponuda je 15 dana.

Za izgradnju MHE Hrasnica, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Banjaluka preduzeće Hidrowind d.o.o. Trnovo je podnijelo zahtjev za izdavanje ekološke dozvole još u aprilu ove godine.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije