Počinje nadogradnja obalnog zida uz rijeku Miljacku

15.12.2015. 14:17 / Izvor: Akta.ba

Projekat nadogradnje obalnog zida koštat će 12.000 maraka, a finansiraju ga u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo.

Radovi nadogradnje obalnog zida uz rijeku Miljacku, uz objekat Srednje škole poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo počet će krajem sedmice. Najavljeno je to danas prilikom potisivanja Sporazuma o sufinansiranju radova između načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, direktora škole Suada Alića i Sunije Jahića direktora firme „Bosman“ koja će izvoditi radove.

Kako je pojasnio načelnik Hadžibajrić, u dogovoru s direktorom Alićem pokrenuta je zajednička akcija rješavanja problema povremenih plavljenja prostorija škole.

„S obzirom da je obalni zid Miljacke uz školu prilično nizak, često je dolazilo da plavljenja prostorija, pogotovo u zimskom periodu. Da bi se spriječile veće štete, Općina je odlučila sufinansirati projekat nadogradnje i time riješiti njihov problem“, kazao je Hadžibajrić. Dodao je kako Općina izdvaja velika sredstva za projekte sanacija u osnovnim školama Starog Grada, a u posljednje vrijeme se često uključuje i u projekte srednjih škola, iako to nije u nadležnosti lokalne zajednice.

Direktor Suad Alić je izrazio zahvalnost Hadžibajriću i Općini, naglasivši da se u njihovoj školi nalaze laboratorijske radionice koje su ugrožene ukoliko dođe do većih poplava.

„Do sada to nisu bile velike poplave, ali nećemo da čekamo i moramo ranije reagovati jer nam se tu nalazi pekara, mesara, gljivara i oprema vrijedna 300.000 do 400.000 maraka. Iako je Grad Sarajevo trebao da se uključi u rješavanje ovog problema, jer se radi o obali rijeke Miljacke koja je njihova nadležnost, iz nekog razloga se nisu uključili“, pojasnio je Alić.

Istakao je da se Općina već nekoliko puta davala podršku i da je ovo već četvrti zajednički projekat koji realizuju.

“Do sada nam je Općina pomogla u sanaciji dimnjaka, konzervaciji fasade, te bila posrednik u obnovi krovne konstrukcije koju je sa 50.000 maraka finansirala Turska vojna misija“, kazao je Alić.

Direktor firme „Bosman“ Sunija Jahić izrazio je zahvalnost na ukazanom povjerenju i kazao da će u zavisnosti od vremenskih uslova radovi najvjerovatnije početi krajem sedmice i da će biti završeni do kraja godine.

„To nije zahtjevan posao, jeste specifičan, ali mi ćemo to uraditi na pravi način. Nama treba sedam do deset dana da to uradimo i sigurno će sve biti završeno do kraja godine“, kazao je Jahić.

Projekat nadogradnje obalnog zida uz rijeku Miljacku koštat će 12.000 maraka, a finansiraju ga u jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i JU Srednja škola poljoprivrede, prehrane, veterine i uslužnih djelatnosti Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije