Kladanj ušao u projekat za ruralni razvoj

15.03.2016. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Kladanj ušao u projekat za ruralni razvoj

Općina Kladanj je ušla u program, službenog naziva IFAD 6, koji za cilj ima razvoj poljoprivrede i ruralnih dijelova općine.

Općina Kladanj velike potencijale ima u drvnoj industriji, te u autohtonoj zanataskoj proizvodnji. Općina je ušla u program, službenog naziva IFAD 6, koji za cilj ima razvoj poljoprivrede i ruralnih dijelova općine.

U Kladnju je registrovan 341 obrtnik u 86 djelatnosti. Ministarstvo za razvoj i poduzetništvo u ovoj općini za obrtnike je postavilo „Info put“, koji je pomogao građanima da se informišu o mogućnostima koje imaju ukoliko postanu članovi Obrtničke komore Tuzlanskog kantona.

Svjesni činjenice da je privrednicima veliki problem papirologija koju moraju pribaviti prilikom svakog javljanja na neki od javnih poziva, Ministarstvo poduzetništa počinje sa projektom u kojem će se administrativni dio posla obavljati institucionalno. Ovim se žele testirati službe.

Kladanj ima i dobre šanse za razvoj poljoprivrede, što su prepoznali i u Međunarodnom fondu za poljoprivredni razvoj.

Novac iz fonda bit će usmjeren na podršku razvoju ruralnog biznisa, a ciljna skupina su mali poljoprivredni proizvođači zainteresirani za komercijalnu poljoprivredu. Očekuje se da će projekt dovesti do povećanja prosječnih prihoda domaćinstava iz poljoprivrednih izvora za oko 30 posto.

Zbog loše informisanosti građani Tuzlanskog kantona nedovoljno koriste novac koji Vlada FBiH, planira za samozapošljavanje i zapošljavanje. Iz federalnih fodova najmnogoljudniji kanton do sada je dobijao od 5 do 8 posto novca u odnosu na ostale kantone.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije