Kongora bi otvorila više od 1700 radnih mjesta, odluka na mještanima

02.07.2016. 09:15 / Izvor: Večernji List
Kongora bi otvorila više od 1700 radnih mjesta, odluka na mještanima

Jedan od kapitalnih projekata Vlade Federacije BiH je i izgradnja termoelektrane Kongora i rudnika lignita Kongora. Vrijednost investicije, prema podacima iz Vlade Federacije BiH, je 2,135.000 konvertibilnih maraka.

Jedan od kapitalnih projekata Vlade Federacije BiH je i izgradnja termoelektrane Kongora i rudnika lignita Kongora. Vrijednost investicije, prema podacima iz Vlade Federacije BiH, je 2,135.000 konvertibilnih maraka, a razdoblje realizacije pet godina.

Idejno rješenje

Prema postojećem idejnom projektu, previđena je izgradnja dva bloka snage 275 MWel, svaki u neposrednoj blizini postojećeg površinskog kopa Rudnika Kongora u blizini Livna. Moguća godišnja proizvodnja je 3100 GWh, predviđeno je povećanje kapaciteta Rudnika Kongora na razinu 3,600.000 tona godišnje. Ideja za izgradnju termoelektrane Kongora nastala je prije nekoliko godina, međutim, realizacija projekta je još uvijek upitna.

Naime, mještani ovog dijela općine Tomislavgrad su u više navrata izrazili neslaganje s gradnjom ovakvog objekta u svojoj blizini, ponajviše iz razloga jer im nikada do kraja nije prezentiran projekt, niti posljedice koje bi funkcioniranje termoelektrane izazvalo po pitanju zdravlja ljudi i zagađenja okoliša. "Iako je to jedan od kapitalnih projekata Vlade Federacije BiH, ovog trenutka u općini Tomislavgrad nemamo iskristalizirano mišljenje o tome jesmo li za ili protiv takve vrste projekata zato što nismo dovoljno upoznati sa svim činjenicama koje je potrebno imati kako bismo iznijeli pravi sud", kazao je načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin. Dodaje kako ni načelnik, ni predsjednik Općinskog vijeća bez nekog šireg referenduma i stava cijele društvene zajednice ne mogu donijeti odluku o takvoj vrsti projekata.

"Želimo da javnost u Tomislavgradu bude korektno upoznata sa svim činjenicama, i pozitivnim i negativnim, projekta termoelektrane i rudnika Mostar i tek onda kroz jednu veliku javnu raspravu i referendum donijeti odluku jesmo li za ili protiv takvog projekta, ali s informacijama s kojima trenutačno raspolažemo ne možemo reći ni da podržavamo ni odbacujemo taj i takve projekte", zaključio je Vukadin.

Odluka mještana

Predsjednik Vlade HB županije Draško Dalić također kaže kako će odluku o gradnji spomenute termoelektrane donijeti mještani općine Tomislavgrad.

"S obzirom na trenutačno raspoloženje stanovništva s područja općine Tomislavgrad, treba ipak malo bolje prezentirati sami projekt i dati im prave informacije kako bi vidjeli koje su to prednosti, a koji nedostaci takve investicije", navodi Dalić. Ističe kako očekuje da će trebati malo više vremena, ako uopće bude moguće realizirati jedan takav projekt, jer će ipak mještani sami donijeti odluku o njemu.

"Problem je što će bilo koji zahtjev u prostoru, a posebno ove vrste, sigurno donekle utjecati na samo stanje okoliša, tako da mještani s pravom reagiraju na način da su oprezni i da treba ići studiozno u takav projekt", navodi Dalić.

S druge strane, gradnja jednog ovakvog projekta značila bi ogromni gospodarski rast općine Tomislavgrad, ali i HBŽ-a. "Realizacija projekta bila bi značajna i za BiH s obzirom na investiciju, a ono što je za nas posebno zanimljivo, je činjenica da je riječ o otvaranju stotina radnih mjesta. Sam rudnik s termoelektranom zapošljavao bi više od 700 ljudi, međutim, neizravno zapošljavanje vuče barem još 1000 ljudi", kaže Dalić.

Ističe kako će se, bez obzira na gospodarski značaj projekta, poštovati odluka mještana. Inače, HB županija trenutačno ima gotovo izjednačen broj zaposlenih i nezaposlenih osoba. Uz Kongoru, HBŽ ima projekt još jedne termoelektrane koja se nalazi na području Livna.

"Na području Livanjskog polja smo u listi naših projekata termoelektranu nazvali Čelebići. Svjesni smo kako ne mogu ići obje termoelektrane, ali ako ne ide Kongora, zašto ne pokušati s termoelektranom Čelebići", navodi Dalić, ističući kako na području općine Livno, Tomislavgrad i Bosansko Grahovo, prema nekim istraživanjima, imaju oko milijun tona zaliha ugljena. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije