Al Waha Resort Visoko: Novo naselje sa 14 elitnih vila

19.10.2016. 12:56 / Izvor: Akta.ba

U septembru prošle godine započeli su radovi na još jednom luksuznom Resortu u blizini Sarajeva.

U septembru prošle godine započeli su radovi na još jednom luksuznom Resortu u blizini Sarajeva pod imenom Al Waha Resort Visoko.

Ermin Smajlović agent za prodaju u agenciji Al Nami Group za Akta.ba govori o ovom projektu.

"Al Waha Resort Visoko je zamišljen prvenstveno kao naselje zatvorenog tipa sa svim neophodnim uslugama obezbjeđenja i infrastrukturom, koje će zadovoljiti potrebe jednog modernog čovjeka, a koji ne želi da bude u centru grada. Projektom je predviđena izgradnja 14 elitnih vila ili 26 apartmana, od toga 12 su dupleksi a 2 individualne vile", kaže Smajlović.

Al Waha Resort se nalazi na parceli površine 10.000 kvadratnih metara, na udaljenosti 20 minuta od centra Sarajeva, u naselju Čekrečije - Opština Visoko.

Pored vila koje se grade i koje će krasiti ovaj Resort tu su i popratni sadržaji kao što je glavna recepcija, restoran, prodavnica, bazen i centralno uređeni park sa spravama za vježbanje i dječijim sadžajima.

"Radovi na objektima su u toku i intezivno se grade. Za sada nismo naišli na probleme koji bi djelovali na daljni tok gradnje ovog Resorta. Planirano je da završetak radova bude u august 2017 godine kada će naselje dobiti svoje prve stanovnike", kazao je Smajlović.

Glavni investitor na ovom projektu je je Q8 Gate d.o.o. društvo za posredovanje, nekretnine i usluge koje je osnovano 2013. godine, sa sjedištem u Sarajevu a čiji su investitori iz Kuvajta.

Cjelokupan projekat je uradio MDC d.o.o. i FullHouse Design d.o.o., a izvođači radova su Univerzal d.o.o., Euro-Asfalt d.o.o. i  Hidroinvest d.o.o..

Jasno je da je u pitanju još jedan arapska investicija u našoj zemlji, a kako govore arapski biznismeni koji investiraju kroz ovakve projekte u BiH niti jedna koja se izgradi iz njihovog kapitala pa tako i ovakva naselja, neće propasti.

ARAPSKE INVESTICIJE U BIH

Statistika Agencije za unaprjeđenje stranih  investicija u BiH pokazuje da zaljevske zemlje još uvijek ne spadaju u najveće investitore u našoj zemlji iako očigledna situacija na to ne ukazuje i bez obzira na to što su najavljeni veliki projekti vrijedni čak nekoliko milijardi eura, koji su započeti krajem 2015 godine i u 2016 godini.

Prema podacima Centralne banke, ukupne investicije sedam arapskih zemalja Katara, Kuvajta, Omana, Saudijske Arabije, Ujedinjeni Arapski Emirata, Bahreina i Iraka, do kraja 2014. godine iznosile su 427,9 miliona KM što predstavlja 3,7 posto ukupnog dotoka stranih investicija.

Pored kupovine pojedinačnih nekretnina što je aktuelno, u drugoj polovini 2015. godine otvorena su i nova naselje kao što je “Sarajevo Resort” u općini Hadžići, započeta je gradnja naselja “Poljine Hills” u Sarajevu, a u ovoj godini je postavljen i kamen temeljac za izgradnju luksuznog turističkog grada “Buroj Ozone” u općini Trnovo.

 

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije